Світові ринки акцій у листопаді показують найкращий підйом за 3 роки

Нью-Йорк. 27 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Листопад став для світового ринку акцій найкращим місяцем більш ніж за три роки, причому зростання спостерігалося не лише в США, а й у Китаї та Латинській Америці, пише MarketWatch.

Індекс MSCI All-Country World, у розрахунок якого входять майже 3 тис. акцій компаній із 23 економічно розвинених країн і 24 країн, що розвиваються, з початку цього місяця збільшився на 7,6%. Це максимальне підвищення з квітня 2020 року, коли індикатор зріс на 10,2%, оскільки світові ринки оговталися від шоку, спричиненого пандемією COVID-19.

Китайський Shanghai Composite у листопаді додав 0,7% після падіння за підсумками п’яти з останніх семи місяців. Індекс iShares MSCI Emerging Markets ETF, який відстежує індекс акцій ринків, що розвиваються, збільшився на 7,7%, що є значнішим приростом за рік. Також найкращий підйом за останній рік продемонстрував зведений європейський індикатор STOXX Europe 600, що зріс більш ніж на 6%.

Японський Nikkei 225 у листопаді збільшився на 8,9% і може зафіксувати найзначніший підйом за три роки.

Американські S&P 500 і Nasdaq Composite зросли на 8,7% і 11% відповідно. Прибутковість десятирічних держоблігацій США впала майже на 0,5 процентного пункту – до 4,48% річних.

Аналітики називають різні причини, що чинять позитивний вплив на ринки акцій. Однак більшість із них тією чи іншою мірою пов’язані з очікуваннями щодо процентних ставок Федеральної резервної системи та інших великих світових ЦБ. Падіння прибутковості держоблігацій також сприяло підвищенню попиту на акції.

“Ми вступили в листопад після трьох місяців падіння, тому було розумно очікувати, що фондові ринки піднімуться на початку традиційно сприятливого місяця”, – зазначає головний ринковий аналітик Interactive Brokers Стів Сосник. За його словами, “ринки вирішили, що підвищення відсоткових ставок у США завершено і що їхнє зниження у 2024 році стало більш імовірним”.

“Додайте сюди ознаки того, що ситуація в Секторі Гази не поширюється за межі регіону, і що Китай вживає заходів щодо розв’язання кризи у сфері нерухомості, і у вас є все необхідне для підвищення впевненості щодо світових акцій”, – додав експерт.

Тим часом інвестори наразі тримають у фондах грошового ринку рекордну суму в $5,7 трлн, за даними Investment Company Institute. Деякі аналітики вбачають у цьому “бичачий” сигнал і потенційно ще один сприятливий фактор для ринків акцій і облігацій, зазначає The Wall Street Journal.