Глави МЗС країн НАТО обговорять на зустрічі Китай, Балкани й Україну – Столтенберг

Київ. 27 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – На зустрічі глав МЗС НАТО цього тижня обговорюватимуть, зокрема, дії Пекіна, ситуацію на Балканах, також відбудеться перше засідання ради Україна-НАТО на рівні глав МЗС, заявив у понеділок генсек НАТО Єнс Столтенберг.

“На зустрічі ми обговоримо виклики, які Китай становить нашій безпеці”, – сказав він на пресконференції в Брюсселі.

Столтенберг додав, що вітає нещодавні переговори між Китаєм і деякими країнами НАТО. Він відзначив важливість такого діалогу й заявив, що необхідно шукати можливості співпраці з низки питань, зокрема з питання зміни клімату й контролю над озброєннями.

“Для нас Китай не противник, однак дії Пекіна кидають виклик нашій безпеці, і ми маємо працювати разом, щоб дати на це відповідь”, – зазначив генсек Альянсу.

Столтенберг також повідомив, що глави МЗС НАТО обговорять ситуацію на Балканах, зокрема в Косові та в Боснії і Герцеговині. Обговорюватимуть шляхи встановлення стабільності в Балканському регіоні. Він закликав Белград і Приштину відновити взаємодію в рамках діалогу за посередництва ЄС.

Крім того, Столтенберг повідомив, що в середу міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба візьме участь у першому засіданні ради Україна-НАТО на рівні глав МЗС. За словами генсека, союзники згодні, що Україна в майбутньому має стати членом НАТО, і цього тижня глави МЗС країн – членів Альянсу обговорять рекомендації щодо необхідних для цього реформ.

Зустріч глав МЗС країн НАТО відбудеться 28-29 листопада.