СБУ встановила ще 30 колишніх правоохоронців, які працюють на окупантів у Запорізькій області

Київ. 30 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Служба безпеки України встановила особи й повідомила про підозру ще 30 колаборантам з окупаційного “МВС РФ” у Запорізькій області, які здійснюють репресії проти українців, інформують в СБУ.

“У результаті комплексних заходів спільно з Національною поліцією і за особистого сприяння міністра внутрішніх справ установлено особи ще 30 ворожих поплічників, які вступили до окупаційного “головного управління мвс рф у Запорізькій області”, – ідеться в повідомленні української спецслужби в телеграм-каналі в четвер.

За інформацією СБУ, серед установлених ворожих спільників – колишні місцеві правоохоронці, які на початку повномасштабного вторгнення РФ підтримали загарбників і запропонували їм свою “допомогу” у війні проти України.

За даними слідства, вісьмох колаборантів призначено на керівні “посади” в окупаційному органі, ще 22 стали їхніми підлеглими.

“Підбір кадрів здійснювали під керівництвом кадрових співробітників фсб. Після “зарахування” до псевдоустанови поплічникам агресора видали “посвідчення” та формений одяг російського зразка, а також вогнепальну зброю і боєприпаси до неї”, – уточнюють у спецслужбі.

Встановлено, що за вказівкою РФ колаборанти поширюють кремлівський режим на тимчасово захопленій частині регіону. Для цього беруть участь в організації масових репресій проти учасників опору.

“Під час каральних заходів рашисти викрадають людей та ув’язнюють їх до російських катівень. У застінках до постраждалих застосовують численні тортури, зокрема катують струмом і залишають без води та їжі. У такий спосіб ворог намагається зломити спротив російським окупантам і залякати цивільне населення регіону”, – зазначено в повідомленні.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили посадовцям окупаційного органу про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність, добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території).

Оскільки викриті колаборанти перебувають на тимчасово окупованій частині регіону, тривають комплексні заходи щодо притягнення їх до відповідальності.

Розслідування проводили спільно з департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

Своєю чергою департамент внутрішньої безпеки Нацполіції повідомляє: “Нелегітимне правоохоронне відомство очолила 40-річна мешканка Мелітополя. Раніше жінка працювала в юридичному відділі псевдооргану, але за відданість ідеї “руского міра” швидко стала головним “стражем правопорядку” тимчасово захопленої території. Крім цього, їй довірили “почесну місію”: провести реорганізацію правоохоронного органу під стандарти російського законодавства”.

Крім неї, скористалися можливістю будувати кар’єру в “народній міліції” ще 29 місцевих жителів. Більшість із них несуть службу в підрозділах дільничних інспекторів, кадрового забезпечення, карного розшуку, кінологічної служби та чергової частини. Серед перебіжчиків також дев’ятеро колишніх правоохоронців. Наразі фігуранти виконують злочинні накази ворога та захищають інтереси кремлівської влади.

Санкція ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) передбачає покарання від 12 до 15 років позбавлення волі, нагадують у Нацполіції.

Джерело: https://t.me/SBUkr/10543