У питанні відновлення довіри важливо не втратити суддівську незалежність – голова Верховного Суду

Київ. 13 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Судова система України не проти реформи для відновлення довіри після викриття в корупції ексголови Верховного Суду (ВС) Всеволода Князєва, але під час ухвалення законодавчих рішень варто пам’ятати про суддівську незалежність, вважає голова ВС Станіслав Кравченко.

“Розумію, що ще довго Верховний Суд оцінюватиметься через призму тих подій, що відбулися, але ми не знімаємо з себе відповідальності, розуміючи, що це наш колектив і голова суду”, – сказав Кравченко в четвер у Києві на XI Міжнародному судово-правовому форумі.

Він зазначив, що оптимальним шляхом для відновлення довіри людей до судів будуть “зрозумілі та законні судові рішення”.

Коментуючи доцільність судової реформи та запровадження нових важелів для недопущення корупційних проявів, голова суду сказав: “Тут ключове слово – реформа. Ми часто його використовуємо, але в кожного своє бачення його наповнення. Безумовно, якщо йдеться про ефективну роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Вищої ради правосуддя, забезпечення єдності практики… реформування Великої палати (Верховного Суду)… то, звісно, я за таку реформу, і всі судді теж”.

Водночас Кравченко наголосив, що суспільство вимагає вирішення питання. “Насамперед ідеться про вирішення цього питання правовим шляхом. Триває кримінальне провадження (за підозрою ексголови Верховного Суду в хабарництві – ІФ-У), ми маємо пам’ятати про презумпцію невинуватості. Дуже потужний механізм слідства перевіряє ситуацію, яка сталася, з подальшою оцінкою судовими рішеннями”, – сказав він.

Голова ВС зазначив: “Тут (в ухваленні рішення в питанні відновлення довіри – ІФ-У) головне – не нашкодити… Так, ми розуміємо, що для відновлення довіри мають бути вжиті певні заходи, але ці заходи мають бути чіткими і зрозумілими, мати форму закону”.

Кравченко нагадав, що певні законопроєкти вже реєструються.

“Погоджуючись із заходами з відновлення довіри, ми чітко заявили, що на цьому тлі ми не маємо втратити суддівську незалежність… Як воно виглядатиме і в яких формах – чекаємо рішення парламенту. Дуже щільно відстежуємо цю ситуацію”, – підсумував голова суду.