Український експорт через Польщу: спад на 40%

У листопаді 2023 року обсяг українського експорту через Польщу вразливо знизився на 40%, порівняно із попереднім місяцем, повідомила перший віце-прем’єр-міністр та міністр економіки України Юлія Свириденко. Найбільше це стосується автомобільного транспорту, який перетинає кордон між двома країнами.

Зараз експорт з України через польські пункти пропуску виявився найнижчим у останні місяці, обумовлено цим частково страйком польських перевізників, які влаштували блокаду на кордоні.

Блокада, організована польськими перевізниками на кордоні, суттєво вразила обсяги торгівлі між Україною та Польщею. У листопаді експорт з України через польський кордон зменшився до 282,3 тис. тонн, що становить спад на 39,3% порівняно із жовтнем. Імпорт від Польщі також відчув падіння на 44,6%. Загалом, три ключові пункти пропуску на кордоні, включаючи Ягодин – Дорогуськ, Рава-Руська – Хребенне та Краківець-Корчова, залишились практично паралізованими через страйк та блокаду.

Уряд України вживає активних заходів для подолання кризи, зокрема через дипломатичні кроки та ведення діалогу із польськими партнерами. Юлія Свириденко наголосила на тому, що не всі заходи можуть бути публічно оголошені, проте вони спрямовані на вирішення проблеми та підтримку експортерів, що мають контрагенти в Польщі. Навіть при блокаді кордону та спаді обсягів транспортувань, Польща залишається ключовим напрямком експорту та імпорту автомобільним транспортом для України, хоча спостерігається зниження обсягів торгівлі через інші країни, такі як Словаччина, Угорщина, Румунія та Молдова.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *