"ДТЕК Енерго" потребує урядових кредитів для відновлення зруйнованих потужностей – CEO

Київ. 13 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – “ДТЕК Енерго” розраховує на отримання урядових кредитів для відновлення 1,4 ГВт потужностей теплової генерації, зруйнованих наприкінці минулого осінньо-зимового періоду (ОЗП), повідомив генеральний директор компанії Ільдар Салєєв на своїй фейсбук-сторінці в четвер.

“Через пошкодження від атак на кінець минулого ОЗП було недоступно 1,4 ГВт потужностей теплової генерації “ДТЕК”. На їх відновлення потрібно щонайменше 7 млрд грн. В умовах війни – обсяги колосальні, тому для покриття такої величезної суми розраховуємо насамперед на кредитну програму від уряду”, – написав він.

За інформацією CEO, за перше півріччя 2023 року компанія інвестувала в планові ремонти 1,5 млрд грн і за підсумками року планує збільшити вкладення до 3,5 млрд грн.

“У березні-червні цього року енергетики “ДТЕК Енерго” провели сім ремонтів енергоблоків ТЕС. Ще стільки ж – зараз у процесі. Це планові ремонти, адже обладнання станцій посилено працювало в минулому опалювальному сезоні та повинно бути готове до такої самої роботи наступної зими”, – зазначив Салєєв.

Під час нинішньої ремонтної кампанії “ДТЕК Енерго” запланувало відремонтувати 27 енергоблоків.

За даними CEO, електростанції компанії за останні два місяці відпускали в енергосистему в середньому на 20-30% більше електроенергії, ніж у травні-червні 2022 року, згенерувавши за перше півріччя в українську енергосистему майже 7 млрд кВт-год е/е.

“Наші шахтарі теж роблять усе можливе, щоб в умовах війни зберегти необхідні темпи видобутку вугілля. Поки що цих темпів, обсягів видобутку, а також складів вугілля достатньо для стійкої роботи ТЕС “ДТЕК”, – додав гендиректор.

“ДТЕК Енерго” у 2023 році запланувало запустити 27 нових лав, з яких у січні-червні вже введено більше половини – 14.

Своєю чергою, машинобудівники продовжують забезпечувати потреби шахтарів в обладнанні.

“У першому півріччі вони виготовили 368 од. гірничо-шахтного обладнання. Серед ключових – 10 нових комбайнів. Машинобудівники також виготовили для українських шахт понад 486 тис. запчастин і комплектувальних”, – поінформував Салєєв.

Як пояснив CEO, цього року українська енергосистема увійде в опалювальний сезон зі значно меншим запасом міцності, ніж минулого.

“Наше завдання – відновити якомога більшу частину потужностей як до початку опалювального сезону, так і продовжувати відновлювати обладнання вже під час його проходження”, – резюмував він.

Як повідомлялося із посиланням на генерального директора “ДТЕК Енерго” в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” на початку липня, компанія розконсервувала один блок і цьогоріч планує розконсервувати наступний блок на одній зі своїх станцій для збільшення доступної потужності генерації більш ніж на 500 МВт.

“Наприкінці минулого – на початку цього року ми розконсервували один блок, чого не робили тривалий час, і якби не війна, мабуть, і далі не робили б. Це дало змогу додатковий блок протягом зими привести в енергосистему. І на цей рік є плани розконсервувати ще один блок”, – сказав Салєєв.

Він пояснив, що ці блоки простоювали через технічні причини, тому проведені та ще проводяться заходи з реконструкції.

Водночас Салєєв додав, що це також вплинуло на зростання вартості планових ремонтних робіт ТЕС – з 2,2 млрд грн торік до 3,5 млрд грн цього року.

Джерело:

https://www.facebook.com/ildar.saleyev/posts/pfbid0qhaQBGXJZDoyitaDxGGedgq3999yzG8HXaTjfqT5vxw7zaaVcRnV7c4eyjk1rWwhl