Фонд EU4U, яким управляє ЄІБ, надасть EUR25 млн у фонд Horizon Capital HCGF IV

Київ. 6 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Комітет донорів фонду EU for Ukraine (EU4U), яким управляє Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), схвалив інвестиції в EUR25 млн у Horizon Capital Growth Fund IV L.P. (HCGF IV) інвестиційної компанії (ІК) Horizon Capital.

“Це фінансування насамперед націлене на компанії з невеликими активами, багатим людським капіталом, орієнтовані на експорт технологічні компанії, що спираються на багату базу інженерних талантів регіону”, – йдеться в повідомленні на сайті ЄІБ.

Згідно з ним, цей транш від партнерів у HCGF IV знаменує собою перший проєкт EU for Ukraine.

Зазначається, що HCGF IV наразі перебуває в процесі залучення щонайменше EUR274 млн для інвестицій в акціонерний капітал. Зазначається, що особливий інтерес для фонду становлять технологічні та експортно-орієнтовані МСП в Україні та Молдові.

Метою є підтримка підприємств з метою розширення бізнесу на ринках вищезазначених країн, пріоритетно в галузях ІТ-послуг і продуктів, електронної комерції, інноваційної роздрібної торгівлі та споживчих товарів, а також фінансових технологій.

Фонд EU for Ukraine створений навесні 2023 року ЄІБ. Він призначений для швидкого вирішення нагальних потреб і підтримки економічної стабільності в Україні, головне завдання – підтримка державних і приватних проєктів, переважно у сфері муніципальної інфраструктури та доступу до фінансування для українських підприємців. На сьогодні 18 держав-членів ЄС виділили понад EUR400 мільйонів.

Horizon Capital – велика інвестиційна компанія, що управляє шістьма фондами прямих інвестицій (понад 40 інституційних інвесторів) з активами $1,4 млрд, серед яких також – WNISEF (з капіталом $150 млн), Emerging Europe Growth Fund (EEGF, $132 млн), EEGF II ($370 млн) і EEGF III ($200 млн), а також HCGF II ($258,3 млн). Кошти зазначених фондів було інвестовано в більш ніж 160 компаній, у яких працевлаштовано понад 77 тис. осіб, в Україні та Молдові.

У вересні ІК повідомила про третій етап закриття нового фонду Horizon Capital Growth Fund IV (HCGF IV), за підсумками якого його розмір зріс з $254 млн до $298 млн.

Джерело: https://www.eib.org/en/press/all/2023-493-eib-s-eu-for-ukraine-fund-finances-its-first-project?fbclid=IwAR1tOV4euQ7tk_xttySfrfL2kXGMQNOF_kNZPqlzOCKkQRK809KEXPBZCmQ