Економісти не очікують зниження ставок ФРС раніше за липень 2024 р. – опитування FT

Київ. 6 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Федеральна резервна система (ФРС) США утримається від зниження ключової процентної ставки щонайменше до липня 2024 року, вважають майже дві третіх учасників опитування, проведеного Financial Times на початку грудня.

Водночас три четвертих респондентів упевнені, що зниження ставки наступного року становитиме 50 базисних пунктів або менше.

Такий прогноз різко розходиться з очікуваннями ринку. За даними CME FedWatch Tool, трейдери очікують початку пом’якшення ГКП уже в березні 2024 року й прогнозують, що за рік ставку знизять на 1,25 процентного пункту, що відповідає п’яти зниженням на стандартні для Федрезерву 25 б. п.

“Мені здається, в економіці достатньо імпульсу до зростання, і я не бачу потреби в швидкому зниженні ставок, і не думаю, що ФРС планує це робити”, – сказав професор економіки в Каліфорнійському університеті в Сан-Дієго Джеймс Гемілтон.

Голова Центру фінансової економіки при Університеті Джона Гопкінса Роберт Барбера зазначив, що Федрезерв захоче побачити стійкіше сповільнення інфляції та охолодження ринку праці перш ніж розглядати питання зниження ставки.

За останні п’ять місяців приріст нових робочих місць у Штатах становив у середньому 190 тис. на місяць – це приблизно відповідає середньому значенню з 2010-го до 2020 року, зазначив раніше член керівництва ФРС Крістофер Воллер. Водночас приріст такими темпами не дає змоги говорити про охолодження ринку праці.

Нові дані за листопад буде оприлюднено в п’ятницю, й аналітики в середньому прогнозують, що минулого місяця кількість робочих місць у США зросла на 180 тис. після підйому на 150 тис. у жовтні.

Індекс споживчих витрат без урахування продуктів харчування та енергоносіїв (PCE Core), ключовий індикатор інфляції для Федрезерву, у жовтні зріс на 3,5%. Опитані FT аналітики вважають, що на кінець 2024 року його зростання сповільниться до 2,7%.

Медіанний прогноз для темпів зростання реального ВВП США на 2024 рік становить 1,5%, і більшість учасників опитування зазначили, що ймовірність рецесії в американській економіці невелика.

Очікування респондентів щодо рівня безробіття на кінець наступного року розділилися приблизно порівну: 54% очікують, що показник становитиме 5% або вище, решта 46% прогнозують, що безробіття буде нижчим за 5%.