Члени виконкому МОК відповідальні за заохочення Росії та Білорусі до продовження збройної агресії проти України, заявляє Київ

Київ. 9 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністерство закордонних справ України вважає помилковим рішення Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях у нейтральному статусі.

Про це йдеться в заяві МЗС України щодо рішення МОК дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь у змаганнях у нейтральному статусі

“Українська сторона доводила до олімпійського комітету та міжнародних партнерів ризики такого рішення. Білоруські та особливо російські спортсмени часто представляють спортивні організації, пов’язані зі збройними силами Російської Федерації. Частина з них перебуває на чинній військовій службі, частина з них носить на спортивній формі символи збройної агресії РФ проти України. МОК планує випустити на міжнародні спортивні арени спортсменів, які не тільки симпатизують убивствам українських жінок і дітей, а й, імовірно, беруть безпосередню участь у цих страшних злочинах”, – ідеться в заяві МЗС.

Як зазначається, глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що МОК фактично дав Росії зелене світло на створення зброї на Олімпіаді. Немає сумнівів у тому, що Кремль використовуватиме кожного російського та білоруського спортсмена як зброю у своїй пропагандистській війні.

“Москва не підніматиме білі нейтральні прапори на змаганнях, як це представляє МОК, а демонструватиме тріумф здатності уникнути відповідальності за вирішення найбільшого збройного конфлікту в Європі з часів Другої світової війни”, – заявило зовнішньополітичне відомство України.

“Члени Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету, які ухвалили це рішення, відповідальні за заохочення Росії та Білорусі до продовження збройної агресії проти України”, – йдеться в заяві.

Раніше Виконавча рада Міжнародного олімпійського комітету (МОК) ухвалила рішення допустити індивідуальних нейтральних спортсменів із Росії та Білорусі до участі в Олімпійських іграх у Парижі 2024 року.

Міністерство молоді та спорту України у зв’язку з рішенням МОК озвучить позицію щодо участі українських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх 2024 року після консультацій з українською спортивною спільнотою та вищим політичним керівництвом країни.