Велика Британія і Норвегія запускають ініціативу для морської підтримки України

Київ. 11 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Велика Британія разом із Норвегією очолять нову Коаліцію з військово-морського потенціалу, постачаючи кораблі і транспортні засоби для посилення здібностей України діяти на морі, повідомляють на сайті уряду Великої Британії.

У заяві сказано, що нова Коаліція надасть довгострокову підтримку Україні, включно з навчанням, обладнанням та інфраструктурою для зміцнення безпеки в Чорному морі.

Зокрема, міністр оборони Грант Шаппс підтвердить закупівлю Україною двох кораблів-тральщиків мін Королівських ВМС для ВМС України.

“Ці кораблі нададуть Україні життєво важливі можливості, які допоможуть врятувати життя на морі та відкрити життєво важливі експортні маршрути, що були сильно обмежені відтоді, як Путін розпочав своє незаконне повномасштабне вторгнення”, – йдеться в заяві міністра оборони.

Зазначається, що нова Коаліція з військово-морського потенціалу нарощуватиме підтримку, яку Велика Британія, Норвегія та інші країни надають Україні. У довгостроковій перспективі це допоможе Україні трансформувати свій військово-морський флот, зробивши його більш сумісним із західними союзниками, більш сумісним з НАТО і зміцнивши безпеку в Чорному морі.

Джерело: https://www.gov.uk/government/news/british-minehunting-ships-to-bolster-ukrainian-navy-as-uk-and-norway-launch-maritime-support-initiative