Глави МЗС країн ЄС обговорять допомогу Україні, близькосхідний конфлікт і ситуацію в Сахелі

Київ. 11 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Рада ЄС із закордонних справ розгляне в понеділок у Брюсселі питання про допомогу Україні, дії Ізраїлю на палестинських територіях і стан справ у Сахелі.

Глави МЗС обговорять ситуацію в Україні після виступу українського міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, який братиме участь у засіданні ради.

Як повідомляється в матеріалах до цієї наради, очікується, що міністерська дискусія буде зосереджена “на довгострокових зобов’язаннях ЄС у безпековій сфері й військовій підтримці” України.

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель, який головує на засіданні, поінформує міністрів про переговори, що тривають із Києвом з цього питання, напередодні саміту Євросоюзу 14-15 грудня.

Це відбуватиметься на тлі розбіжностей серед членів ЄС щодо виділення Україні EUR20 млрд військової допомоги на чотири роки. Держави – члени ЄС також не затвердили поки що восьмий транш допомоги Києву в EUR500 млн за лінією Європейського фонду миру.

Проте в Брюсселі очікують, що глави МЗС країн ЄС знову підтвердять свої плани продовжувати “надавати потужну фінансову, економічну, гуманітарну, військову й дипломатичну підтримку Україні та її народу стільки, скільки буде потрібно”.

Ситуацію в Ізраїлі та регіоні розглянуть у контексті поновлення бойових дій і їх поширення на південь Сектора Гази. Петер Стано, офіційний представник глави дипломатії ЄС, повідомив журналістам, що обстановку в Газі “глибоко й детально обговорюватимуть” у понеділок на засіданні Ради ЄС.

За його словами, Європейська зовнішньополітична служба підготувала робочий документ із “варіантами організації майбутнього та стабілізації Гази”.

У Брюсселі зазначають, що принципи ЄС, які визначають шлях уперед, ґрунтуються на позиції, узгодженій Європейською Радою 26-27 жовтня 2023 року, яка передбачає дотримання міжнародного права, сприяння стабілізації Сектору Гази, збереження життєздатності перспективи врегулювання через співіснування двох держав, активізацію Палестинської автономії, надання додаткової допомоги в рамках спільної політики безпеки й оборони та відродження близькосхідного мирного процесу.

Третьою основною темою порядку денного ради буде стан справ у Сахелі, який зіштовхується “з розширенням конфліктів, міжгромадним насильством і тероризмом, сепаратистською динамікою, організованою злочинністю, відкатом від демократії, військовим правлінням, обмеженням свобод і серйозною гуманітарною кризою, що характеризується вимушеним переміщенням населення та відсутністю продовольчої безпеки”, ідеться в поширених перед засіданням матеріалах.

Засіданню ради передуватиме неформальний обмін думками з міністром закордонних справ Вірменії Араратом Мірзояном щодо відносин ЄС-Вірменія та щодо вірменсько-азербайджанського врегулювання.

Потім відбудеться міністерська нарада країн програми “Східне партнерство”.