Мінсоцполітики розробило проєкт постанови про продовження виплат на проживання окремим категоріям переселенців

Київ. 11 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністерство соціальної політики розробило проєкт постанови про продовження виплат на проживання окремим категоріям внутрішньо переміщених осіб.

“У зв’язку з тим, що частина внутрішньо переміщених осіб з 1 лютого не отримуватимуть зазначені виплати, Мінсоцполітики розробило проєкт постанови про продовження виплати допомоги тим ВПО, які отримували її до 1 серпня 2023 року й період виплат для яких завершується наприкінці січня 2024 року”, – ідеться в повідомленні пресслужби міністерства.

Зазначено, що не всі переселенці з моменту свого переміщення змогли інтегруватись у приймаючі громади, а родини, в яких є діти, особи з інвалідністю та які проживають у зоні активних чи можливих бойових дій, не мають можливості віддавати дітей до дитсадків і шкіл, що суттєво обмежує можливості працездатних членів родин.

“Тому проєкт постанови пропонує продовжити виплати для внутрішньо переміщених осіб пенсійного віку й тих ВПО, які не мають змоги працевлаштуватись через об’єктивні обставини, одночасно поєднуючи це з наданням важливих соціальних послуг (передусім послуг з догляду за дітьми, таких як “муніципальна няня”), а також стимулюючи працездатних членів таких родин шукати роботу, звертатись по грантові програми для започаткування власної справи, проходити перенавчання”, – заявили в Мінсоцполітики.

Отже, зазначено, механізм виплат буде поєднано з іншими механізмами підтримки родин, щоб допомогти їм знову стати на ноги після переміщення й інтегруватися в нові громади.

Крім того, цим актом пропонується суттєво переглянути можливості призначення допомоги малозабезпеченим, щоб ті родини, які опинилися в ризику бідності, могли активніше нею користуватися.