Глава МЗС Литви: ЄС має бути відданим перемозі України у війні з РФ, інакше наслідки будуть катастрофічними

Брюссель. 11 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландбергіс вважає, що через позицію Угорщини Європейський Союз у питанні підтримки України перебуває на "перехресті", якщо ЄС не буде відданий перемозі України у війні, яку проти неї веде Росія, це призведе до катастрофічних наслідків.

Про це він сказав журналістам у понеділок у Брюсселі перед початком засідання Ради ЄС з питань закордонних справ.

“Ми будемо обговорювати Україну і тестувати межі значення (фрази підтримувати Україну – ІФ-У) “стільки, скільки знадобиться”. Ми обіцяли Україні вже майже два роки підтримувати її, згадуючи цю фразу. Багато хто з нас запитує, що це означає, чи означає це українську перемогу, чи означає це інші стратегічні цілі. Очевидно, це означає, що “стільки, скільки потрібно”, це “так довго, як ми можемо погодитися”. І якщо ми не зможемо, очевидно, це матиме величезні наслідки, перш за все в Україні…, на кожній країні Східного партнерства позначиться результат війни в Україні. І не тільки це. Країни, які межують із Росією, такі як моя країна, постраждають, наслідки будуть регіональними і, я міг би навіть сказати, глобальними. Тому це одне з найважливіших перехресть нашої розмови про Україну, де нам потрібно ухвалити стратегічні рішення і нарешті взяти на себе зобов’язання щодо української перемоги. Якщо ми цього не зробимо, ціна буде неймовірно високою”, – заявив Ландсбергіс.

Відповідаючи на запитання, як він “читає” позицію Угорщини, міністр закордонних справ Литви сказав: “Єдиний спосіб, як я можу прочитати позицію Угорщини, не тільки щодо України, а й щодо багатьох інших питань, – це те, що вони проти Європи й усього, що обстоює Європа. Це зіткнення ідеологій тих, хто хоче, щоб Європа була сильною, і тих, хто взагалі не хоче Європи”.