Міносвіти з 2024 р. виділятиме державні гранти на навчання у вишах через "Дію"

Київ. 11 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Міністерство освіти і науки виділятиме через “Дія” державні гранти для компенсації частини вартості навчання за контрактною формою у вищому навчальному закладі (виш), розповів заступник міністра освіти і науки Михайло Вінницький на організованій асоціацією IT Ukraine 10-й конференції Synergy в понеділок.

“Одна з наших масштабних ініціатив, що почне працювати, я сподіваюся, з вересня, зі вступної компанії 2024 року: державні гранти на вищу освіту”, – сказав Вінницький.

За його словами, оформити грант можна буде через застосунок “Дія”. Його розмір розраховуватиметься залежно від результатів ЗНО або національного мультипредметного тесту. Кошти гранту можна буде використовувати для оплати навчання на контрактній формі у виші.

На думку Вінницького, це допоможе залучити державну допомогу для здобуття освіти більшій кількості студентів.

“У нас на сьогоднішній день така система: держава оплачує або 100% твого навчання, або нуль. Держава не має можливості збільшувати держзамовлення, оскільки сотні мільярдів коштів ідуть на оборону. Говорити про те, що ми зможемо збільшити держбюджет на освіту, на жаль, це нереалістично. Що можна зробити? Це трохи по іншому перерозподілити “пиріг” державних коштів, які йдуть на освіту”, – уточнив заступник міністра.

Він також висловив припущення, що реалізація ініціативи надасть змогу залучити більше студентів на популярні спеціальності, на які є попит в Україні, зокрема: програмна інженерія та комп’ютерні науки.

За даними заступника міністра, 2023 року на бакалаврські програми в Україні було зараховано 267 тис. студентів, проти 226 тис. 2022 року. На бюджетну форму освіти 2023 року було зараховано 67 тис. студентів, решта вступили на контракт. Із 30,1 тис. осіб, які подали заяви на комп’ютерні науки, бюджетні місця отримали 3,7 тис. осіб.