Глава МЗС Франції пояснила, як у ЄС бачать забезпечення довгострокової підтримки України

Київ. 11 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У Євросоюзі усвідомлюють необхідність позначити підтримку Україні на довгу перспективу, заявила міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна.

“Це означає послати їй такий стратегічний сигнал, але також запланувати і здійснити це і зорганізуватися з цією метою”, – сказала глава французького МЗС у понеділок у Брюсселі перед початком засідання Ради ЄС із закордонних справ, одним із центральних питань якого є допомога Україні.

“Це передбачає три завдання. Насамперед, адаптувати Європейський фонд миру, щоб він міг продовжувати допомагати Україні і з урахуванням нової логіки був більше орієнтований на допомогу виробництву і придбання європейської техніки. По-друге, це означає посилити санкції. І ми хотіли б затвердити до кінця року 12-й санкційний пакет проти Росії, щоб чинити тиск на російські зусилля у військовій галузі. І по-третє, звісно, залишається відкритим питання про початок переговорів про вступ (до Євросоюзу) особливо з Україною, а також із Молдовою”, – продовжила Колонна.

Вона нагадала, що напередодні президент Франції Емманюель Макрон виступив на підтримку початку таких переговорів з Україною.

Французький міністр висловила сподівання, що члени ЄС виявлять єдність щодо цих питань, яка “відповідала б їхній зацікавленості в безпеці та їхнім цінностям”. За її словами, на цьому засіданні ради глави МЗС країн ЄС “надішлють ясні сигнали угорському партнеру” про таку позицію.

Угорщина заперечує проти початку переговорів з Україною, і угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан підтвердив свою думку про неготовність Києва до переговорів під час зустрічі з Макроном у Парижі 7 грудня.