Укргазбанк у рамках гарантійного фонду UNIDO надав 7,2 млн грн YASNO EE

Київ. 11 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Державний Укргазбанк (Київ) підписав кредитну угоду на 7,2 млн грн (EUR200 тис.) з YASNO Energy Efficiency у рамках спільного з Фондом гарантування кредитів (ФГК) проєкту UNIDO (“Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в промисловості України”), повідомляється на сайті фінустанови.

“Залучені кошти YASNO EE використає на впровадження енергозберігаючих заходів на одному з найбільших підприємств України з виробництва сировини для металургійної промисловості. Це дасть можливість підприємству зменшити річне енергоспоживання на понад 1 млн кВт-год та заощадити до 71% енергоресурсів”, – ідеться в релізі.

Як повідомлялося, створений у 2005 для управління енергетичними активами групи СКМ Ріната Ахметова енергохолдинг “ДТЕК” вивів на ринок роздрібний енергобренд – YASNO, під яким постачається електроенергія для 3,5 млн українців.

У рамках YASNO працює підрозділ Energy Efficiency, який позиціонує себе як найбільшу в країні енергосервісну компанію, що пропонує комплексні послуги з енергоефективності та інвестицій в енергозбереження з використанням ЕСКО-механізму. Підрозділ заявляє про реалізацію понад 100 проєктів на умовах енергосервісу та суму енергосервісних контрактів до війни понад 3 млрд грн.

“Ми сподіваємося, що співпраця з UNIDO в такому форматі сьогодні дасть змогу дати старт реалізації масштабніших проєктів і приверне увагу міжнародних ЕСКО, які реалізують їх в Україні”, – наводять у релізі слова фінансового директора YASNO Тетяни Грязнової.

Укргазбанк спільно з проєктом UNIDO у 2020 році запустили Фонд гарантування кредитів на енергоефективність у промисловості, який спочатку давав змогу промисловим підприємствам отримати до $150 тис. (або еквівалент у гривні або євро) на енергоефективні заходи. Механізм структурований за допомогою надання гарантії повернення кредитів. ФГК використовує ірландський CITI Bank для підтвердження гарантії для Укргазбанку. Нещодавно було оновлено умови і продовжено роботу ФГК до кінця 2025 року.

Джерело: https://www.ukrgasbank.com/press_center/news/13655-

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/yasno.com.ua/uploads/documents/2023/05/26/