"Укргідроенерго" отримало EUR133 млн траншу від ЄІБ на реабілітацію ГЕС

Київ. 11 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – ПрАТ “Укргідроенерго” отримало транш на EUR133 млн від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) для комплексного проєкту “Реабілітація гідроелектростанцій”.

“За підтримки партнерів з Європейського інвестиційного банку та після отримання погодження від державних установ, сьогодні ми отримали транш у сумі 133 млн євро, що є частиною невибраної суми позики ЄІБ за діючим проєктом “Реабілітація гідроелектростанцій”, – повідомив гендиректор “Укргідроенерго” Ігор Сирота, слова якого наведено на сайті компанії в понеділок.

За його словами, завдяки отриманим коштам товариство зможе закупити критично важливе обладнання, щоб швидко реагувати під час виникнення надзвичайних ситуацій і забезпечувати оперативне відновлення функціонування і станцій компанії, і Об’єднаної енергосистеми України. Також компанія має змогу й надалі реконструювати гідроагрегати ГЕС та ГАЕС “Укргідроенерго” на Дніпрі, що у свою чергу підвищуватиме їх експлуатаційну надійність та потужність.

Як зазначили в “Укргідроенерго”, виділені кошти спрямують не лише на модернізацію та реконструкцію гідроенергетичних об’єктів, які належать компанії, а й на відновлення пошкоджених енергетичних об’єктів і втрачених унаслідок обстрілів потужностей.

“Це особливо важливо з огляду на часткове руйнування Дніпровської ГЕС та знищення греблі Каховської гідроелектростанції”, – наголосили в ПрАТ.

У свою чергу, як заявила віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська, Європейський інвестиційний банк як банк ЄС через свій фонд EU for Ukraine Fund і пов’язані з ним ініціативи і надалі буде твердо прихильний підтримці негайного відновлення і довгострокової стійкості України.

“Поки російські бомби приносять руйнування, ми від самого початку непохитні у підтримці України. Ці 133 млн євро підкреслюють нашу тверду прихильність допомозі країні, зокрема у зміцненні її енергетичної інфраструктури. Вони дадуть змогу “Укргідроенерго” підтримувати надійність обладнання, що вкрай важливо для стабільної та безперебійної роботи енергосистеми України”, – зазначила Червінська, слова якої наведено на сайті “Укргідроенерго”.

“Укргідроенерго” розпочало реалізацію комплексного проєкту “Реабілітація гідроелектростанцій” у 2012 році. Головною метою проєкту є реконструкція 21 гідроагрегату на станціях у басейні Дніпра, а саме: Київської ГАЕС, Канівської ГЕС, Кременчуцької ГЕС, Середньодніпровської ГЕС, Дніпровської ГЕС-1 і Дніпровської ГЕС-2.

Раніше ЄІБ уже виділив EUR67 млн для фінансування чинного проєкту, повністю використаного в середині 2022 р. Загалом було залучено EUR200 млн кредитних коштів ЄІБ під державні гарантії для реконструкції 21 гідроагрегату на станціях компанії.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів у межах перерозподілу коштів між програмами низки міністерств зменшив на 6,57 млрд грн видатки держбюджету та надання кредитів із нього, більшу частину з яких – 5,7 млрд грн – буде спрямовано на програму реконструкції гідроелектростанцій “Укргідроенерго”.

Як заявив гендиректор “Укргідроенерго” Ігор Сирота в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” в листопаді 2023 р., компанія працює над залученням загалом орієнтовно EUR330 млн від Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку та Світового банку під проєкти відновлення та розвитку.

Джерело: https://t.me/ukrhydroenergo/4684