Сейм Польщі підтримав пропозицію про надання права на формування уряду лідеру опозиції Туску

Варшава. 12 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Депутати Сейму (нижньої палати парламенту) Польщі в понеділок підтримали ініціативу, щоб уряд країни сформував лідер опозиції Дональд Туск, повідомляє телеканал Polsat.

За його даними, з такою пропозицією виступив представник опозиційної “Громадянської коаліції” Борис Будка, її підтримали 248 парламентаріїв за необхідного мінімуму в 225 голосів. “Проти” висловився 201 депутат, тих, хто утримався, не було.

Раніше в понеділок Сейм, більшість членів якого представляють опозицію, висловив недовіру уряду Матеуша Моравецького, чия партія “Право і справедливість” вийшла в лідери на виборах, що відбулися в Польщі 15 жовтня. Вона набрала 35,4% голосів, проте опозиціонери в коаліції здобули в парламенті більшість: “Громадянська коаліція” – 30,7%, “Третій шлях” (14,4%) і “Нові ліві” (8,6%). Представники цих трьох впливових опозиційних сил Польщі вже підписали коаліційну угоду. Загалом у цього альянсу в Сеймі 248 місць із 460. Кандидатом на посаду прем’єра від цього альянсу було оголошено Дональда Туска, який вже обіймав цю посаду з 2007-го до 2014 року, у минулому також голова Європейської ради.

Крім того, головами обох палат парламенту Польщі стали представники опозиції: Сейм очолив представник “Третього шляху” Шимон Головня, а Сенат (верхню палату парламенту) – Малгожата Кідава-Блоньська від “Громадянської коаліції”.