Законопроєкт про будівництво ХАЕС3-4 найближчими днями буде передано до парламенту – голова "Енергоатома"

Київ. 12 грудня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Кабінет міністрів найближчим часом передасть на розгляд Верховної Ради законопроєкт про добудову енергоблоків №№3,4 Хмельницької АЕС потужністю понад 1000 МВт кожен, повідомив президент НАЕК “Енергоатом” Петро Котін.

“Законопроєкт про добудову цих енергоблоків зараз перебуває в уряді, його буде найближчими днями передано до парламенту”, – сказав він в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” в понеділок увечері.

Котін також додав, що вже є відповідні рішення уряду, які дають змогу розпочинати проєкти будівництва енергоблоків №№5,6 ХАЕС, які планується будувати за технологією АР1000 американської компанії Westinghouse.

Як повідомлялося, у червні 2022 року “Енергоатом” і Westinghouse на ХАЕС уклали низку угод, зокрема, про постачання ядерного палива на всі АЕС України, зокрема й майбутніх блоків, і про збільшення з п’яти (про які домовилися 2021 року) до дев’яти одиниць ядерних енергоблоків, що будуватимуть за технологією AP 1000 в Україні.

На початку березня цього року, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, “Енергоатом” повністю відмовився від закупівлі російського ядерного палива, почавши його повне заміщення паливом Westinghouse.