Прем'єр Польщі визначився зі складом уряду і розповів про заплановані реформи

Варшава. 12 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск представив у вівторок новий кабінет міністрів і розповів про зміни, які планує внести у внутрішню і зовнішню політику країни, повідомляє агентство ЕФЕ.

Під час виступу в польському парламенті Туск закликав до “демократичного оновлення всіх державних інститутів”.

Він також пообіцяв “негайно розпочати роботу” для “радикального поліпшення становища всіх жінок у Польщі” і наголосив на прагненні “повернути законне місце” Польщі в Європі.

Прем’єр Польщі оголосив про намір домогтися підвищення зарплат вчителів і професорів на 30%, намір запровадити закон про регулювання одностатевих шлюбів і створити комісії, що розслідуватимуть діяльність попереднього уряду.

Стосовно ж кабінету міністрів, до нього увійде, зокрема, Радослав Сікорський (глава МЗС). Посаду заступника голови уряду і міністра оборони обійме лідер Польської народної партії Владислав Косиняк-Камиш. Міністерство юстиції очолить Адам Боднар, який активно боровся проти судової реформи попереднього уряду.

Очікується, що новий прем’єр відвідає саміт лідерів ЄС у Брюсселі, що відбудеться в четвер і п’ятницю. Туск також повідомив про намір відвідати Таллінн, щоб зустрітися з латвійськими та естонськими колегами.

Напередодні депутати сейму (нижньої палати парламенту) Польщі підтримали ініціативу, щоб уряд країни сформував лідер опозиції Дональд Туск. Очікується, що пізніше у вівторок парламент проголосує щодо довіри новому уряду.