Кількість готових до територіальних поступок РФ поступово зростає, проте більшість українців вважає, що Україна не має відмовлятися від своїх територій – КМІС

Київ. 14 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Станом на грудень 2023 року 19% опитаних українців готові до територіальних поступок, проте більшість респондентів вважає, що Україна не має відмовлятися від своїх територій, свідчать результати опитування, проведеного 29 листопада – 9 грудня 2023 року Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

“Після травня 2023 року простежується поступове зростання частки тих, хто готовий до територіальних поступок: з 10% у травні до 14% у жовтні і до 19% у грудні. Разом з цим є тенденція до зниження частки тих, хто виступає проти територіальних поступок (з 84% у травні до 80% у жовтні і до 74% у грудні), хоча станом на зараз усе одно виразна більшість українців вважають, що Україна не має відмовлятися від жодних своїх територій”, – ідеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті КМІС.

Окрім цього, зазначається, що між травнем і жовтнем поточного року приріст кількості тих, хто готовий до територіальних поступок, був переважно за рахунок респондентів із південних і східних областей, але приріст у період між жовтнем і груднем – за рахунок західних і центральних регіонів. Так, на заході кількість таких респондентів збільшилася з 9% у жовтні до 20%, у Центрі – з 10% до 15%.

Однак у всіх областях більшість українців виступає проти територіальних поступок, із них 68% – на Півдні, 69% – на Сході, 76% – на Заході, і 79% – у Центрі. Також більшість жителів південних і східних регіонів (67%), які розташовані найближче до зони бойових дій, виступає проти територіальних поступок, але 22% тих, хто проживає на Півдні, і 25% – на Сході готові до таких поступок.

“Респонденти, які підтримують територіальні поступки, дійсно більш песимістичні у своїй поглядах – серед них 22% вважають, що росія занадто сильна і навіть належна допомога Заходу не допоможе. Утім, більшість (71%) тих, хто готовий до територіальних поступок, вірять, що за належної підтримки Заходу Україна зможе досягти успіхів”, – наголошується в повідомленні.

Згідно з результатами опитування, серед респондентів, готових до територіальних поступок, 69% вважають за доцільне припинити бойові дії із серйозними гарантіями безпеки, водночас 28% – виступають за продовження бойових дій.

Серед респондентів, які проти територіальних поступок, навіть за умови суттєвого обмеження допомоги, 70% – виступають за продовження бойових дій, за їх припинення – 22%.

Опитування було проведено методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів і подальшим статистичним зважуванням). Загалом було опитано 1 031 респондента, які проживають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Опитування проводили з дорослими (віком 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, контрольованих владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включали жителів територій, які тимчасово не контролювалися українською владою до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводили з громадянами, які перебувають за кордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 10%, 1,5% – для показників, близьких до 5%.

Джерело: https://kiis.com.ua/?lang=ukr&cat=reports&id=1332&page=1