Генсек НАТО надає важливого значення створенню нової американської бази ПРО в Польщі для зміцнення трансатлантичної безпеки

Київ. 14 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Майбутнє введення в дію американської бази ПРО в Польщі стане важливим кроком у зміцненні трансатлантичної безпеки, заявив у четвер генсек НАТО Єнс Столтенберг.

“Це важливий крок для трансатлантичної безпеки”, – наводить пресслужба НАТО слова Столтенберга.

Базу ПРО США буде введено в експлуатацію 15 грудня в польському містечку Редзіково, розташованому за 165 км від кордону Росії. На базі розгорнуто системи ПРО наземного базування Aegis. До травня 2024 року вони перебуватимуть у складі військово-морських сил США, а потім їх передадуть під командування й управління НАТО.

Відкриття бази в Польщі, за словами Столтенберга, “посилить можливість союзників забезпечувати захист від загроз балістичних ракет, які, зокрема, походять із регіону Близького Сходу”.

Із введенням в експлуатацію в Польщі бази ПРО в Європі буде два такі об’єкти. Ще 2016 року в районі населеного пункту Девеселу в Румунії почала діяти перша американська база наземного базування ПРО Aegis.

Бази в Румунії та Польщі разом із чотирма есмінцями ПРО ВМС США, розміщеними на постійній основі в Іспанії, є складовими частинами програми побудови європейської поетапної адаптивної європейської системи протиракетної оборони.