"Укргідроенерго" закликає українців заощаджувати е/е у зв'язку зі спрацюванням ресурсів водосховищ

Київ. 14 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Генеральний директор ПрАТ “Укргідроенерго” Ігор Сирота закликав українських споживачів до економії електроенергії через спрацювання гідроелектростанціями компанії запасів води у водосховищах.

“У листопаді-грудні в енергосистемі було зафіксовано рекордно високий за цей опалювальний сезон рівень споживання. Гідроенергетика покриває дефіцит потужності, однак, на жаль, це призводить до спрацювання водосховищ. Тому ми закликаємо українців бути енергосвідомими та споживати електроенергію відповідально”, – сказав він в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” в четвер.

За його словами, “Укргідроенерго” виконало відповідні розпорядження президента Володимира Зеленського та Кабінету Міністрів, увівши в осінньо-зимовий період 2023-2024 років 83 гідроагрегати та забезпечивши таким чином енергосистему України 4640 МВт потужностей.

Як поінформував CEO, компанія виконує покладені на неї ПСО (положення про спеціальні обов’язки – ІФ-У) для покриття різниці в тарифі на електроенергію для населення, сплативши за 10 місяців 19,8 млрд грн.

“Проте є і виклики. Понад 100 держкомпаній, які купують е/е на балансуючому ринку, не розраховуються за неї. На сьогодні це вже 30 млрд грн, з яких 8 млрд недоотримує саме гідрогенерація”, – зазначив гендиректор.

Як повідомлялося, НЕК “Укренерго” від початку опалювального сезону неодноразово закликала українських споживачів заощаджувати електроенергію з огляду на обмеженість ресурсу генерувальних потужностей в умовах російської окупації частини території країни.

Джерело: https://t.me/ukrhydroenergo/4694