Велика Британія направляє есмінець у Червоне море для захисту торговельного судноплавства

Київ. 14 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Велика Британія направляє есмінець HMS Diamond Королівського флоту для підтримки багатонаціональних військово-морських сил, що захищають торговельне судноплавство в південній частині Червоного моря поблизу узбережжя Ємену, повідомило в четвер видання Naval News, посилаючись на начальника штабу оборони адмірала Тоні Рудакіна.

HMS Diamond, який наразі перебуває у Східному Середземномор’ї, приєднається до багатонаціональної групи, до якої входять американські та французькі кораблі, щоб забезпечити продовження міжнародної торгівлі, сказав адмірал, виступаючи напередодні в Королівському інституті об’єднаних служб у Лондоні. Військово-морська присутність, за його словами, покликана продемонструвати, “що напад на торговельні судна неприпустимий”.

Видання зазначає, що протягом останніх тижнів єменські хусити здійснили понад пів дюжини нападів на торговельні судна, які проходили в південній частині Червоного моря. Ці напади сталися після початку палестинсько-ізраїльського конфлікту 7 жовтня. Атаки відбувалися з використанням і безпілотних авіаційних систем, і протикорабельних ракет.

У відповідь на ці атаки вже були задіяні три військові кораблі – есмінці ВМС США USS Carney і USS Mason, а також фрегат ВМС Франції FS Languedoc. 4 грудня Сполучені Штати оголосили, що проводять активні дискусії з міжнародними партнерами щодо потенційних варіантів створення військово-морської оперативної групи в регіоні Червоного моря для протидії загрозі та забезпечення безпечного проходження торговельних суден.