Рамки для переговорів з Україною про членство в ЄС буде визначено після виконання рекомендацій Єврокомісії від 8 листопада 2023 року

Брюссель. 15 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Наступний крок виконання рішення про початок переговорів про членство України в Європейському союзі – затвердження рамок для таких переговорів, буде зроблено після виконання кроків, викладених в рекомендаціях Комісії від 8 листопада 2023 року.

Про це йдеться у Висновках Європейської ради в розділі “Україна і Республіка Молдова”, оприлюднених у четвер у Брюсселі під час першого дня засідання Євроради.

“Європейська Рада вирішує розпочати переговори про вступ з Україною та Республікою Молдова. Європейська рада пропонує Раді ухвалити відповідні рамки переговорів після того, як буде здійснено відповідні кроки, викладені у відповідних рекомендаціях Комісії від 8 листопада 2023 року”, – сказано в документі.

Раніше повідомлялося, що в рекомендаціях Комісії йшлося про ухвалення запропонованого урядом закону щодо збільшення штатного розпису Національного антикорупційного бюро України до 1 тис. одиниць; вилучити із закону про протидію корупції положення, які обмежують повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) щодо продовження перевірки активів, які вже пройшли процедуру перевірки, та обмежують повноваження НАЗК щодо перевірки майна, набутого декларантами до вступу на державну службу, без шкоди для правил, застосованих до національної безпеки під час війни.

Також Україна повинна буде ухвалити закон, що регулює лобіювання відповідно до європейських стандартів, і закон, стосовно рекомендацій, що залишилися, Венеціанської комісії від червня 2023 року і жовтня 2023 року, пов’язаних із Законом про національні меншини, а також стосується рекомендацій Венеціанської комісії, пов’язаних із законами про державну мову, засоби масової інформації та освіту.