Грозить штраф чи громадські роботи за приниження за мовною ознакою

В Україні може бути введена відповідальність за приниження громадян за мовною ознакою. Проект Закону №10332, що реєструється у Верховній Раді, передбачає накладання штрафу на громадян від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин за публічне образливе приниження за мовною ознакою.

Законопроект визначає, що повторне порушення протягом року тягне за собою більш суворе покарання: штраф від 500 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів (12,500 грн) чи громадські роботи на строк від 40 до 60 годин. Автор закону зазначає, що це спрямовано проти дискримінації за мовною ознакою, підкреслюючи право громадян користуватися будь-якою мовою в повсякденному житті та сферах, не регульованих законодавством.

Ініціатива базується на рішенні Конституційного Суду України від 14 липня 2021 року, яке визначило українську мову як обов’язковий засіб спілкування в публічних сферах всередині країни та при виконанні публічних представницьких функцій у міжнародному спілкуванні.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *