Болгарія, Румунія і Туреччина підписують угоду про розмінування Чорного моря

Три країни-члени НАТО – Болгарія, Румунія і Туреччина – планують у січні 2024 року укласти тристоронню угоду щодо спільного розмінування Чорного моря. Міністр національної оборони Туреччини Яшар Гюлер повідомив про це, назвавши це важливим кроком для протидії мінним загрозам в регіоні. Церемонія підписання запланована на 11 січня 2024 року в Стамбулі, і вона відбудеться за участю міністрів оборони трьох країн.

Тристороння ініціатива спрямована на зміцнення безпеки в Чорному морі і протидію мінним загрозам. У рамках ініціативи вже відбулися зустрічі Чорноморської цільової групи протимінних заходів, які вказують на серйозну роботу країн для забезпечення безпеки у цьому регіоні. Міністр Гюлер наголосив на відповідальному виконанні Конвенції про протоки Монтре Туреччиною, яка сприяє балансу і безпеці в Чорному морі, висловивши рішучість країни продовжувати її виконання.

Ця співпраця між країнами-членами НАТО покликана зміцнити стабільність та забезпечити безпеку в Чорноморському регіоні відповідно до норм міжнародного права.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *