Ринки забігають уперед в очікуваннях зниження ставки Федрезервом – голова ФРБ Клівленда Местер

Київ. 18 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Фінансові ринки “дещо забігають уперед”, розраховуючи на зниження Федеральною резервною системою (ФРС) базової процентної ставки на початку наступного року, вважає президент Федерального резервного банку (ФРБ) Клівленда Лоретта Местер.

“Наступний етап – це не те, коли ФРС знизить ставку, хоча ринки думають саме про це. Йдеться про те, як довго грошово-кредитна політика має залишатися обмежувальною, щоб ми могли бути впевнені, що інфляція перебуває на стійкому шляху до 2%”, – сказала Местер в інтерв’ю газеті Financial Times.

Федрезерв минулого тижня зберіг базову процентну ставку на рівні 5,25-5,5% річних. Медіанний прогноз керівників американського ЦБ, опублікований за підсумками засідання 12-13 грудня, засвідчив, що ставку може бути зменшено на 75 базисних пунктів (б.п.) у майбутньому році.

Точковий графік прогнозів (dot plot) – діаграма, що відображає індивідуальні очікування членів ради керівників ФРС і голів федеральних резервних банків щодо відсоткових ставок, – засвідчив, що 11 із 19 керівників американського ЦБ очікують зменшення ставки у 2024 році принаймні на 75 б.п.

Местер зазначила, що вона була серед 11 керівників Федрезерву, які очікують зниження ставки на 75 б.п. наступного року, оскільки розраховує на тривале ослаблення інфляції в США на тлі сповільнення економічного зростання і невеликого підвищення безробіття, тобто на “м’яку посадку” економіки.

Таке економічне тло вимагатиме від ФРС розпочати “нормалізацію політики, щоб з часом повернути ставку до більш нейтрального рівня”, сказала Местер.

Керівники американського ЦБ розуміють, що не слід затягувати зі зниженням ставки, щоб не допустити надмірних втрат на ринку праці, зазначила вона.

Досі “помітний прогрес” у сповільненні інфляції не супроводжувався різким стрибком безробіття в США, однак ситуація може змінитися, вважає Местер.

За її словами, коли настане час більш активно обговорювати терміни і темпи зниження ставки ФРС, вона уважно оцінюватиме інфляційні очікування на найближчий рік.

Голова ФРБ Клівленда 2024 року матиме право голосу у Федеральному комітеті з операцій на відкритому ринку (FOMC), що ухвалює рішення щодо ставки. Местер піде з цієї посади у червні 2024 року.