Авіаносець ВМС США "Ейзенхауер" підійшов до Баб-ель-Мандебської протоки на південь від Ємену

Київ. 19 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Американський атомний авіаносець USS Dwight Eisenhower підійшов до Червоного моря і готовий розпочати авіаудари по єменських хуситах, якщо надійде наказ, повідомив у соцмережі кореспондент телеканалу Fox News.

За даними знімків супутника Sentinel 2 Європейського космічного агентства, авіаносець перебуває за 188 км на південний схід від входу до Баб-ель-Мандебської протоки, що з’єднує Аденську затоку з Червоним морем.

Як повідомляло видання The War Zone, посилаючись на представника Пентагону, очікується, що під час близькосхідного турне поточного тижня міністр оборони США Ллойд Остін оголосить про плани проведення операції “Вартовий процвітання” (Operation Prosperity Guardian) за участю багатонаціональних сил із протидії загрозам із боку єменських хуситів у Червоному морі.

Як зазначає видання, інформація про операцію з’явилася слідом за перехопленням минулої суботи американським і британським есмінцями 15 безпілотників, випущених єменськими хуситами по комерційних суднах на півдні Червоного моря.

Даних про те, кораблі яких країн можуть узяти участь в операції, поки що не розкривають.

Ракетний есмінець ВМС США USS Laboon увійшов до акваторії Червоного моря, повідомило видання Times of India.

Наразі на півдні Червоного моря на патрулюванні перебувають есмінці USS Carney і USS Mason ВМС США, есмінець британського королівського флоту HMS Diamond, а також фрегат ВМС Франції FS Languedoc. Як повідомило 16 грудня видання Bild, Німеччина на початку наступного року також має намір відправити до південної частини Червоного моря фрегат F221 Hessen для спільних дій із західними партнерами щодо захисту торговельного судноплавства.

Авіаносна ударна група ВМС США на чолі з атомним авіаносцем USS Dwight Eisenhower прибула до району Аденської затоки на південь від Ємену для підтримки американських заходів у відповідь на атаки хуситів на півдні Червоного моря, повідомило в неділю видання Politico, посилаючись на інформоване джерело.

За словами джерела, Пентагон надав можливість командуванню групи наносити удари по єменських хуситах.