Як звільнитися з роботи на Тимчасово Окупованій Території (ТОТ) в Україні

Українцям, які опинилися на Тимчасово Окупованій Території (ТОТ) через воєнні події, можуть доводитися розірвати трудовий договір за власною ініціативою, зокрема, у зв’язку з переїздом чи виходом на пенсію.

Згідно із Законом України від 15 березня 2022 року “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану”, працівники можуть розірвати трудовий договір за своєю ініціативою. Для цього слід подати заяву до центру зайнятості про одностороннє розірвання трудових відносин.

Експерти також надають поради тим, хто планує вийти на пенсію та розрахуватися з роботодавцем на ТОТ. Вони рекомендують отримати довідку щодо трудової діяльності у відділах обслуговування громадян Пенсійного фонду. Ці довідки (ОК-5, ОК-7 або Додаток 9) можна отримати відділах обслуговування громадян Пенсійного фонду, вони містять інформацію про трудовий та страховий стаж з 2004 року.

Ускладнення трудових відносин через воєнні дії робить актуальними правові аспекти розірвання трудового договору та здійснення переходу на пенсію для тих, хто перебуває на ТОТ.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *