Кожен другий учитель в Україні вважає, що ШІ змінить освітній процес найближчими роками, – дослідження

Київ. 20 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кожен другий український учитель вважає, що штучний інтелект (ШІ) змінить освітній процес найближчими роками, свідчать результати дослідження компанії Factum Group Ukraine за підтримки Міністерства освіти і науки України.

“Практично всі опитані вчителі чули про сервіси ШІ. Водночас сім із 10 користувалися принаймні одним із них за останні пів року. Загалом 76% опитаних учителів хоча б раз користувалися ШІ – половина з них мала позитивний досвід взаємодії. Кожен другий учитель вважає, що ШІ змінить освітній процес у найближчі роки”, – йдеться в повідомленні пресслужби Міносвіти.

Освітяни зазначають, що використовують сервіси ШІ для підготовки до занять, створення тестів для домашнього завдання, під час проведення уроків, а також для перевірки знань учнів і навіть у позакласній роботі. Повідомляється, що активно інструменти ШІ на уроках використовують і вчителі точних дисциплін (інформатики, фізики, математики), і гуманітарних – англійської мови, зарубіжної літератури, історії та української мови.

Згідно з дослідженням, 37% вчителів так чи інакше вже залучали школярів до використання ШІ, а 49% планують зробити це в майбутньому, а 39% опитаних не планують безпосередньо рекомендувати учням використовувати ШІ в навчанні.

Всеукраїнське дослідження провели Projector Creative & Tech Institute та Мала академія наук України за підтримки дослідницької компанії Factum Group Ukraine. Опитування проводили онлайн, воно тривало протягом вересня-жовтня 2023 року. У ньому взяли участь понад 3 тис. українців, серед них 1 747 вчителів та 1 443 школярі (учні 8-11 класів).