Рада ЄС і Європарламент попередньо домовилися про правила легальної міграції до Євросоюзу

Брюссель. 20 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Іспанське головування в Раді ЄС і Європейський парламент (ЄП) досягли в середу попередньої угоди про оновлення європейського закону щодо легальної міграції на ринок праці Євросоюзу.

“Багато роботодавців стикаються з напруженою ситуацією на ринку праці. Пропозиція, про яку ми домовилися сьогодні, є відповіддю на ситуацію дефіциту, оскільки вона призведе до плавного і передбачуваного процесу подання громадянами третіх країн заяви на роботу і посвідки на проживання одночасно”, – заявила міністр соціального забезпечення та міграції Іспанії Ельма Саїс.

У комюніке Ради ЄС, опублікованому в Брюсселі, пояснюється, що оновлені правила спрощують процедуру подання заяви на отримання дозволу на проживання з метою роботи на території держави-члена Євросоюзу. На думку авторів законопроєкту, це “дасть поштовх міжнародному набору талантів”. Крім того, працівники з третіх країн отримають більше прав, і їм буде забезпечено рівне ставлення порівняно з працівниками з держав ЄС, що “зменшить трудову експлуатацію”.

Держави-члени, зазначається в документі, залишають за собою останнє слово щодо того, яких і скільки працівників із третіх країн вони хочуть допустити на свій ринок праці.

“Працівник третьої країни може подати заяву з території третьої країни або, згідно з угодою, досягнутою між законодавцями (Радою ЄС і Європарламентом – ІФ), з ЄС, якщо він або вона є власником дозволу на проживання. Коли держава-член вирішує видати єдиний дозвіл, він слугуватиме як дозволом на проживання, так і дозволом на роботу”, – йдеться в комюніке.

Рада ЄС і ЄП вирішили, що видавання єдиного дозволу слід проводити протягом трьох місяців після отримання заяви. У цей період також входить час, необхідний для перевірки ситуації на ринку праці до ухвалення рішення щодо єдиного дозволу. Потім держави-члени видадуть необхідну візу для початкового в’їзду на свою територію.

Власники єдиного дозволу матимуть можливість змінити роботодавця за умови повідомлення компетентних органів. У разі втрати роботи працівникам третіх країн дозволяється залишатися на території держави-члена, якщо загальний період безробіття не перевищує трьох місяців протягом терміну дії єдиного дозволу або шести місяців після двох років дії дозволу.

Європейська комісія запропонувала 27 квітня 2022 року оновити директиву 2011 року. Ця пропозиція є частиною пакета “Компетенція і таланти”, який “усуває недоліки ЄС щодо легальної міграції та має на меті залучення досвідчених працівників і талантів, яких потребує Європейський Союз”.

Тепер цей законопроєкт мають офіційно ухвалити як Рада ЄС, так і Європарламент, пояснюється в повідомленні ради.