Холдинг ABHH пов'язує оголошення СБУ Фрідмана в розшук зі спором про націоналізацію Сенс Банку

Київ. 21 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – ABH Holdings S.A. (ABHH), що володів Сенс Банком (раніше – Альфа-Банк, Київ) до його націоналізації, вважає оголошення Служби безпеки України від 20 грудня в міжнародний розшук міноритарного акціонера холдингу Михайла Фрідмана спробою загострити спір навколо націоналізації банку.

“Попри всі зусилля ABHH щодо конструктивної взаємодії з Україною в переговорах про врегулювання, Україна вважала за краще безжально загострювати спір”, – стверджується в заяві, оприлюдненій на сайті холдингу.

Зазначається, що ордер СБУ збігся із закінченням проміжного періоду (cooling-off period), протягом якого український уряд був юридично зобов’язаний докладати сумлінних зусиль для врегулювання спору мирним шляхом згідно з міжурядовою угодою України та Бельгійсько-Люксембурзьким економічним союзом.

ABHH зазначає, що згідно з угодою будь-яка експропріація люксембурзьких інвестицій в Україні є незаконною, проте з цього правила є тільки один виняток – міркування національної безпеки.

Водночас холдинг наголошує, що навіть у цьому випадку, навіть якби цей виняток був застосовний, Україна має тверде зобов’язання надати “повну, ефективну і швидку компенсацію”.

ABHH знову заявляє, що вважає обвинувачення СБУ на адресу Фрідмана безпідставними та неправдивими, а кримінальні провадження необґрунтованими, і продовжить боротьбу за повну й справедливу компенсацію за завдані холдингу збитки.

Як повідомлялося, на початку вересня слідчі Служби безпеки повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Фрідман жив у Лондоні з 2013 року, у жовтні 2023 року він переїхав до Ізраїлю, а після нападу ХАМАС втік до Москви.

Сенс Банк за розміром активів (майже 3,4% від активів усієї банківської системи – 96,637 млрд грн) на середину 2023 року посідав 11-те місце серед 65 діючих банків України. Його націоналізували у двадцятих числах липня за спеціально ухваленим законом як системно важливий банк із мажоритарними акціонерами з Альфа-Груп, які потрапили під санкції.

Основними акціонерами ABHH є Михайло Фрідман, який потрапив під українські санкції, – 32,8632%, Петро Авен – 12,4018% і Андрій Косогов – 40,9614%, за частками яких Нацбанк ще у квітні минулого року призначив довіреною особою ексміністра фінансів Болгарії Симеона Дянкова. Міноритарними акціонерами Сенс Банку до націоналізації, згідно зі структурою капіталу холдингу, були The Mark Foundation for Cancer Research – 3,8736% та італійський Unicredit s.p.a. – 9,9%.

ABHH у червні заявляв про досягнення домовленості щодо продажу за $1 пакета в розмірі 75,6% акцій Сенс Банку міжнародному інвестору, проте наприкінці вересня, після націоналізації, заявив про ініціювання міжнародного арбітражу.

Інші українські активи Фрідмана, зокрема опосередковані частки в ПрАТ “Київстар” і IDS Ukraine, заарештовано в межах інших проваджень.