У світі стрімко поширюється новий варіант SARS-CoV-2 – BBC

Київ. 21 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – У багатьох країнах світу, включно з Індією, Китаєм, Великою Британією та США, виявили новий субваріант штаму коронавірусу Омікрон – JN.1. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) класифікувала його як варіант, що “представляє інтерес”, через “його швидке поширення”, повідомляє в середу BBC.

Вірус, що викликається Covid, постійно змінюється з плином часу, і іноді це призводить до появи нових варіантів. Омікрон деякий час був домінуючим варіантом у всьому світі. ВООЗ відстежує низку цікавих варіантів, пов’язаних з Omicron, зокрема JN.1, хоча жоден із них не вважається тривожним. У ВООЗ говорять, що все ще дуже мало даних про те, наскільки JN.1 здатний обійти імунітет, створений вакцинами, однак, JN.1 швидко поширюється багатьма куточками світу.

За даними Центру з контролю і профілактики захворювань США, це зараз найшвидший варіант Covid у США, де на нього припадає 15-29% інфекцій.

Агентство охорони здоров’я Великої Британії стверджує, що наразі JN.1 становить близько 7% позитивних тестів на Covid.

JN.1 швидко розповсюджується всіма регіонами, ймовірно, через те, що він має додаткову мутацію в спайковому білку порівняно з варіантом BA.2.86, від якого він походить.

“Очікується, що цей варіант може спричинити збільшення кількості випадків Sars-Cov-2 (коронавірусу) на тлі сплеску заражень іншими вірусними та бактеріальними інфекціями, особливо в країнах, що вступають у зимовий сезон”, – ідеться в заяві про оцінку ризиків у ВООЗ.

Наразі немає повідомлень про те, що люди хворіють на цей варіант частіше, ніж на попередні.

Але, як кажуть у ВООЗ, потрібні додаткові дослідження, щоб визначити вплив на здоров’я, оскільки кількість країн, що повідомляють дані про людей, госпіталізованих із Covid, різко зменшилася.

З 2021 року ВООЗ диференціює варіанти SARS-CoV-2, що мають найбільше значення для громадського здоров’я, як:

варіант, що становить інтерес (Variant of Interest, VOI);

варіант, що викликає занепокоєння (Variant of Concern, VOC).

Щодо нового штаму, то у ВООЗ наголошують, що ризик для населення наразі низький, а поточні вакцини продовжують забезпечувати захист.

Джерело: https://www.bbc.com/news/health-67772390