Оновлено механізм забезпечення допоміжними засобами реабілітації – Мінсоцполітики

Київ. 21 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Оновлено механізм забезпечення допоміжними засобами реабілітації, повідомляє Міністерство соціальної політики.

“Кабінет Міністрів України ухвалив зміни до Порядку забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані такі засоби, їх переліку. Оновлення порядку насамперед спрямоване на покращення механізмів забезпечення протезами українців, що їх потребують. Також зміни стосуються питань відшкодування коштів за допоміжні засоби реабілітації”, – йдеться в повідомленні пресслужби міністерства.

Зазначається, що серед ключових оновлень і змін: рішення про потребу в протезі тепер може ухвалювати мультидисциплінарна реабілітаційна команда на базі закладу охорони здоров’я, де перебуває громадянин, а не лише військово-лікарська комісія (ВЛК), медико-соціальна експертиза (МСЕК) або лікарсько-консультаційна комісія (ЛКК), як було раніше.

“ВЛК, МСЕК, ЛКК і мультидисциплінарні реабілітаційні команди мають користуватися єдиною формою документу, в якій повинні бути зазначені детальні функціональні характеристики засобу реабілітації. Ключова мета – полегшити пацієнту процес протезування, а протезному підприємству його роботу, визначивши в документі всі деталі”, – ідеться в повідомленні.

У відомстві звернули увагу, що якщо у громадянина є чинний висновок МСЕК, довідка ЛКК або ВКК, видана до набуття чинності змінами до постанови, то жодних нових документів для забезпечення допоміжними засобами реабілітації оформляти не потрібно.

“Розширено доступ до протезування. Подавати заяву на протезування тепер можна й у територіальному відділенні Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Раніше таку заяву можна було подати онлайн до управління соцзахисту населення, до ЦНАП, або через соціального працівника в лікарні, якщо він є у закладі”, – зазначили в міністерстві.

Крім того, вартість протеза для дітей, що компенсується державою протезному підприємству, прирівнялася до вартості протеза для дорослих; покращено механізми контролю якості встановлених протезів – передбачено можливість фото- та відеофіксації виробу та передання цих даних до фонду за наявності згоди особи; передбачено можливість ремонтувати протезний виріб коштом державного бюджету, а саме – замінювати куксоприймач та елементи кріплення в межах гарантійного строку; встановлені за кордоном протези можуть обслуговуватися, зокрема ремонтуватися, в Україні коштом державного бюджету в межах гарантійного терміну.

“Вжито заходів для запобігання необґрунтованому підвищенню вартості протезів. Для цього зафіксовано період, за який протезне підприємство має виконувати калькуляцію вартості протезу та сформувати попереднє замовлення у територіальному відділенні Фонду. Для цього буде 7 днів. У разі, якщо пізніше протезне підприємство сформує більший рахунок, ніж попередній, потрібно буде надати обґрунтування такої необхідності”, – розповіли в Мінсоцполітики.

Спрощено також процедуру призначення колісних крісел з електроприводом, зокрема відтепер немає потреби отримувати рішення обласної МСЕК.