Євро може подорожчати до долара США на 10% у 2024 р. – RBC

Київ. 21 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Курс євро в парі з доларом США зросте приблизно на 10% наступного року і становитиме $1,21 за євро на тлі загальної слабкості американської валюти та репатріації коштів, вкладених європейськими інвесторами в активи інших країн, вважають аналітики RBC Global Asset Management Дагмара Фіялковскі і Деніел Мітчелл.

У середу євро подешевшав до долара на 0,3% і завершив торги на позначці $1,0944 за євро. З початку року європейська валюта подорожчала більше ніж на 2%, а доларовий індекс Bloomberg Dollar Spot Index із кінця жовтня втратив майже 4% на очікуваннях зниження ставки Федрезервом наступного року.

“Загальний тренд на ослаблення долара посприяє ралі євро, і валюта може зміцнитися наступного року навіть за відсутності позитивного прогнозу для європейської економіки”, – написали аналітики RBC.

Окрім того, вони вказали на те, що біля 4 трлн євро було інвестовано в активи за межами єврозони в період із 2014-го до 2022 року на тлі ультранизьких ставок Європейського центрального банку.

“З урахуванням того, що короткострокові процентні ставки нині на 4,5 процентного пункту вищі, ніж півтора року тому, ми очікуємо стійкого попиту на євро в міру повернення цих коштів на внутрішній ринок”, – зазначили експерти.

На їхню думку, єна зміцниться до долара до 130/$1, фунт стерлінгів – до $1,31 за фунт. У середу пара фунт/долар завершила торги на позначці $1,2639 за фунт, долар/єна – на рівні 143,57 єни за долар.