Китайські тайконавти успішно завершили вихід у відкритий космос

Пекін. 21 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Китайські тайконавти Тан Хунбо і Тан Шенцзе здійснили успішний вихід у відкритий космос з борту національної орбітальної станції КНР “Тяньгун”, повідомило в четвер Управління програми пілотованих польотів КНР (CMSA).

За даними управління, тайконавти провели поза станцією близько 7,5 годин, протягом яких займалися ремонтом сонячних батарей, встановлених на модулі “Тяньхе”. На станції їм асистував третій член екіпажу – Цзян Сінлінь, який керував роботизованою рукою-маніпулятором.

Після завершення робіт тайконавти повернулися в шлюзовий відсік модуля “Веньтянь”. Вихід у відкритий космос було визнано успішним.

Будівництво орбітальної лабораторії “Тяньгун” почалося у квітні 2021 року із виведення на орбіту базового модуля станції “Тяньхе”.

У 2022 році до нього пристикували два лабораторні модулі – “Меньтянь” і “Веньтянь”, які використовують для проведення наукових досліджень та експериментів в умовах невагомості. Про початок повноцінної експлуатації та завершення будівництва станції було оголошено наприкінці минулого року.

Загальна вага станції “Тяньгун”, яка розташована на висоті 400 км, становить близько 90 тонн. Вона вп’ятеро менша за Міжнародну космічну станцію і здатна на постійній основі приймати трьох членів екіпажу (і до шести під час зміни екіпажів). Термін експлуатації китайської космічної станції становить близько 10 років.

До складу чинного екіпажу станції входять три члени екіпажу корабля "Шеньчжоу-17": Тан Хунбо, Тан Шенцзе і Цзян Сінлінь. Вони прибули на "Тяньгун" у жовтні цього року і працюватимуть на орбіті пів року.