Орбан вважає, що ЄС не слід виділяти допомогу Україні відразу на п'ять років

Берлін. 21 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у четвер заявив, що не бачить сенсу в ідеї ЄС виділити Україні фінансову допомогу терміном на п’ять років, тому що незрозуміло, як у ці роки розвиватимуться події на українській території.

“Позиція Угорщини полягає в тому, що якщо ми хочемо виділити гроші Україні, то ми не повинні узгоджувати суму одразу на п’ять років, тому що ми не уявляємо, що може статися навіть у найближчі три місяці”, – сказав Орбан на щорічній пресконференції в Будапешті.

Він додав, що Угорщина виступає за те, щоб допомогу Україні виділяли не з бюджету ЄС, а з коштів країн-членів, готових брати участь у такій допомозі. Крім того, прем’єр знову повторив, що Брюсселю не слід пов’язувати питання надання допомоги Україні та заморожування Єврокомісією фінансування для Угорщини.

Він наголосив, що ЄС, домагаючись згоди Будапешта на п’ятирічний план підтримки Києва, “фактично шантажує” Угорщину, використовуючи для цього заблоковані кошти, призначені для Угорщини.

У понеділок голова Євроради Шарль Мішель заявив, що ЄС планує 1 лютого провести саміт, на якому, зокрема, розглянуть питання виділення допомоги Україні. Він пояснив, що на саміті обговорюватимуть тему довгострокового бюджету ЄС, що передбачає виділення допомоги Україні.

Раніше лідери країн ЄС не змогли досягти консенсусу щодо перегляду довгострокового бюджету ЄС, що включає допомогу Україні, й вирішили повернутися до обговорення питання на початку 2024 року. Орбан підтвердив у мережі Х, що заблокував виділення коштів для України. “Ми повернемося до цього питання на саміті на початку наступного року, після необхідної підготовки”, – написав він.