Україна оформила продовження призупинення виплати держборгу Паризькому клубу до березня 2027 р.

Київ. 22 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Україна підписала зміни до Меморандуму про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за офіційним боргом з міжнародними партнерами в G7 і Паризькому клубі від 14 вересня 2022 року, які продовжують таке призупинення до кінця березня 2027 року, що відповідає завершенню поточної EFF програми МВФ.

“Досягнення сьогоднішньої домовленості щодо перегляду боргових зобов’язань дає змогу знизити навантаження на бюджет до кінця дії програми МВФ і заощадити валютну ліквідність для забезпечення соціальних витрат”, – наводяться в повідомленні Мінфіну ввечері в четвер слова міністра Сергія Марченка.

Він нагадав, що це добровільне призупинення виплати боргу є частиною пакету міжнародної підтримки на суму $122 млрд, передбаченої в рамках програм розширеного фінансування EFF на 2023-2027 роки.

Уточнюється, що підписантами виступили представники урядів Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великої Британії та США.

Також під час зустрічі Марченко наголосив на важливості збереження фінансових ресурсів, зокрема через надання зовнішніми приватними кредиторами України найбільш прийнятного боргового режиму до закінчення терміну призупинення обслуговування боргу, наданого ними в серпні 2022 року.

Як повідомлялося, Мінфін має намір досягти домовленості щодо реструктуризації комерційного держборгу перед власниками єврооблігацій до середини наступного року, оскільки надана ними в серпні 2022 року має термін два роки.