Студенти в Белграді оголосили про підготовку до чергової акції протесту – ЗМІ

Київ. 25 грудня .ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Сербські студенти, незгодні з результатами парламентських виборів, оголосили про плани провести акцію протесту в понеділок у Белграді, повідомляє газета “Бліц”.

За її інформацією, акція запланована на 11:00 за місцевим часом перед будівлею міністерства державного управління та місцевого самоврядування в сербській столиці.

Тим часом на 15:00 заплановано засідання Ради національної безпеки Сербії у зв’язку із загостренням ситуації в країні.

Раніше президент Сербії Александр Вучич назвав заворушення, що відбулися напередодні, спробою повалення законно обраної влади Сербії, спровокованою з-за кордону. Він повідомив, що під час зіткнень із протестувальниками двоє поліцейських дістали поранення, затримано понад 30 учасників заворушень.

Увечері 24 грудня в Белграді кілька тисяч прибічників опозиції зібралися на чергову акцію протесту, вимагаючи скасувати підсумки нещодавніх парламентських виборів і провести нове голосування. Деякі демонстранти спробували потрапити до однієї з урядових будівель. Поліція застосувала сльозогінний газ.

17 грудня в Сербії відбулися дострокові вибори до Національної скупщини (парламенту країни), а також до скупщини автономного краю Воєводина і до 65 місцевих законодавчих зборів, зокрема і в столиці країни Белграді.

За коаліцію “Сербія не повинна зупинятися” на чолі із Сербською прогресивною партією президента Александра Вучича віддали голоси близько 47% виборців. На друге місце з 23% голосів виборців (щонайменше 63 мандати) виходить коаліція “Сербія проти насильства”. На третьому місці з 6,9% голосів виборців – представники Соціалістичної партії Сербії.