Alliance Novobud у 2023р. ввів в експлуатацію понад 14 тис. кв. м житла

Київ. 25 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Девелоперська компанія Alliance Novobud (Бровари) за підсумками 2023 року ввела в експлуатацію понад 14 тис. кв. м житла, у найближчих планах завершення ще 38 тис. кв. м у житлових проєктах.

“Протягом 2023 року в Alliance Novobud ввели в експлуатацію три будинки загальною площею понад 14 тис. квадратів. Сподіваємося, що найближчим часом введемо в експлуатацію наш флагманський проєкт – клубний будинок бізнес-класу Illinsky House, це 27,1 тис. кв. м. Також плануємо в січні здати четвертий, завершальний, будинок комплексу Madison Gardens у Броварах, це майже 17 тис. кв. м”, – розповіла СМО Alliance Novobud Ірина Михальова агентству “Інтерфакс-Україна”.

За її словами, наступного року компанія має намір запустити як абсолютно нові проєкти житла, так і розпочати будівництво нових черг у наявних об’єктах навесні-влітку 2024 року.

У структурі продажу девелопера лише 15% угод є інвестиційними, тоді як 85% покупців купують житло для себе, розповіла Михальова. Водночас 2023 року серед клієнтів компанії близько 30% – це покупці, які запланували купівлю житла ще до початку повномасштабної війни.

За даними Alliance Novobud, на сьогодні покупці цікавляться проєктами із високим ступенем готовності або стабільною динамікою будівництва. Також українці звертають увагу на фактор безпеки: віддають перевагу каркасно-монолітним об’єктам із підземним паркінгом, облаштованим для використання як сховища, системою охорони та відеоспостереження.

Водночас знизився інтерес покупців до панорамного скління – через небезпеку потрапляння уламків. Також звертають увагу на виробника вікон. Змінилися і вподобання до поверховості – квартири на верхніх поверхах втрачають попит через досвід блекауту, зазначають у компанії.

За словами Михальової, ціни на житло в гривні показують тенденцію до зростання, тоді як у доларі відносно стабільні. При цьому в категоріях “комфорт” і “бізнес” подорожчання помірне. Зростання цін спричинене подорожчанням собівартості будівництва: якщо в першій половині 2023 року показник зріс на 30% до минулого року, то на кінець року він становить уже 50%.

“Собівартість зростає постійно. Усе через те, що постійно зростають у ціні будівельні матеріали, кваліфікована робоча сила, послуги підряду”, – пояснила експертка.

Створений у 2007 році Alliance Novobud здав в експлуатацію понад 500 тис. кв. м житла: 27 будинків у складі житлових комплексів “Лісовий квартал”, “Зелений квартал”, Krona Park, Madison Gardens у Броварах, а також Illinsly House і Montreal House у Києві. У процесі реалізації понад 450 тис. кв. м житла, зокрема один заміський проєкт.