У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про відтермінування запуску другого етапу ринку землі

Київ. 25 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Група народних депутатів із фракції “Батьківщина” зареєструвала у Верховній Раді проєкт закону про відтермінування запуску другого етапу ринку землі.

Відповідний проєкт закону зареєстровано в парламенті в п’ятницю під номером 10369.

Згідно з пояснювальною запискою, у жовтні 2023 року під час опитування понад 1000 агропідприємств з’ясувалося, що 87% респондентів виступили категорично проти підвищення ліміту продажу сільгоспземель зі 100 га до 10 000 га з 2024 року. З усіх опитаних фермерів лише 3% готові до збільшення граничного обсягу купівлі землі однією юридичною особою і 5% скоріше схвалюють нові умови.

“Бажання малих і середніх аграріїв відтермінувати збільшення з 2024 року лімітів на купівлю землі пояснюється критичним фінансовим станом агропідприємств у 2023 році. В умовах війни вони просто не мають коштів на купівлю землі”, – зазначається в документі.

Автори законопроєкту констатували, що негативне ставлення суспільства до збільшення з наступного року лімітів на купівлю землі також довела підтримка громадянами відповідної електронної петиції президенту України, яка зібрала необхідні 20 тис. голосів лише за 20 днів.

“Задля збереження балансу та надання рівних прав для всіх без винятку українських аграріїв ми проти підвищення ліміту землі з поточних 100 до 10 тис. гектарів в “одні руки” з 2024 року, проте не заперечуємо допуск до ринку юридичних осіб, оскільки згідно із Земельним кодексом України власниками таких юридичних осіб (що купують землю) можуть бути лише громадяни України”, – ідеться в проєкті закону.

Крім того, законопроєктом пропонується залишити до кінця війни і ще на два роки після неї 100 гектарів в “одні руки” і для юридичних, і для фізичних осіб.

Авторами законопроєкту є голова фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко і 19 народних депутатів, серед яких представники “Слуги народу”, “ОПЗЖ”, партії “За майбутнє” і безпартійні.

Народний депутат фракції “Голос” Ярослав Железняк у телеграмі зазначив, що до кінця 2023 року засідань парламенту не буде.

“Тому формат ринку землі ніхто не змінюватиме. І юрособи, і ліміт 10 тис. га – все з 1 січня 2024 року набуде чинності”, – написав він і додав, що, зі свого боку, запропонує збільшити ліміт до 100 тис. га продажу землі сільгосппризначення.

“А далі якщо і переглядатимемо, то тільки в бік збільшення… наприклад 100 тис. га, як я пропонуватиму”, – зазначив Железняк.

Джерела: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43435