Суд визнав невинуватим нардепа М'ялика в ухиленні від сплати податків – адвокат

Київ. 25 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Печерський районний суд м. Києва визнав невинуватим народного депутата групи “За майбутнє” Віктора М’ялика в ухиленні від сплати податків, повідомив адвокат Олександр Тананакін.

“Вироком Печерського районного суду м. Києва від 25 грудня 2023 року М’ялика Віктора Ничипоровича визнано невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах)”, – написав Тананакін у фейсбуці в понеділок.

Зазначено, що, за версією сторони обвинувачення, нардеп ухилився від сплати податків на суму понад 100 млн грн “під час визначення бази оподаткування податку на доходи фізичних осіб від продажу власного нерухомого майна в період 2012-2019 років”.

“Однак за результатами судового розгляду версія сторони обвинувачення не знайшла свого підтвердження, внаслідок чого суд ухвалив виправдувальний вирок”, – зазначив адвокат.

Як повідомлялося, у березні 2021 року М’ялику повідомили про підозру в ухиленні від сплати податків на суму понад 97 млн грн.

За даними слідства, підозрюваний розпочав у 2012 році господарську діяльність із будівництва в селах Петропавлівська Борщагівка та Софіївська Борщагівка багатоквартирних житлових будинків. Після зведення будинків він зареєстрував на себе право власності на 1,221 тис. об’єкт нерухомого майна в них. Протягом 2015-2020 років уповноважена ним за довіреністю особа продавала нерухомість, і йому було передано понад 360 млн грн доходу від цих угод. Однак доходи від реалізації квартир і нежитлових приміщень підозрюваний декларував як доходи фізособи від продажу власного майна, а не від підприємницької діяльності, із застосуванням ставки податку в розмірі 5% замість 18%.

24 вересня 2021 року слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) завершили досудове розслідування стосовно нардепа, справу було передано до суду.

Джерело: https://www.facebook.com/alexandr.tananakin/posts/pfbid02jR1tNvsNXTFumKxwD4cEjvJF6yU9MWCd5V38gJ1wQZdMiBTAR3TzYXQekfxgwe3Gl