"Укренерго" просить раціонально використовувати е/е з огляду на зростання через спеку і з початком робочого тижня навантаження на систему

Київ. 17 липня. ЕНЕРГОРЕФОРМА – Споживання електроенергії зростає з початком робочого тижня і через спеку, що істотно збільшить навантаження на енергосистему, повідомила НЕК “Укренерго”.

У зв’язку з цим системний оператор у своєму повідомленні в телеграм-каналі в понеділок закликає дбайливо використовувати електроенергію, особливо ввечері з 16:00 до 23:00.

“Сьогодні “Укренерго” не прогнозує обмежень електропостачання, але ощадливого споживання просимо дотримуватися (…). В енергосистемі обмежена кількість блоків, які можуть виробляти електроенергію, особливо для покриття вечірнього максимуму споживання”, – зазначила компанія, додавши, що вечірні піки покриваються коштом теплових і гідроелектростанцій, потужності яких обмежені, насамперед через пошкодження обстрілами.

Водночас вона зазначила, що в неділю, 16 липня, модернізованою і підключеною в травні лінією електропередачі було вперше здійснено імпорт 800 МВт-год електроенергії з Польщі з 20:00 до 23:00 – саме в період найвищого споживання. Також, за даними сайту ENTSO-E, у неділю імпорт зі Словаччини становив 5724 МВт-год, що майже вдвічі вище за показник суботи та у 5,2 раза – за показник п’ятниці.

Водночас на сьогодні імпорт із Польщі не здійснюється, а зі Словаччини становитиме 1651 МВт-год, що майже в 3,5 раза менше за недільний показник. Імпорт із Молдови, виходячи з даних системного оператора, також на понеділок істотно зменшився (дані на сайті ENTSO-E щодо цієї країни не відображаються кілька місяців).

Як повідомлялося з посиланням на Міненерго, з ремонту на три дні раніше, ніж було заплановано, вийшов один із блоків АЕС 1000 МВт.