Кабмін пропонує посилити відповідальність за військові правопорушення

Київ. 26 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді посилити відповідальність за військові правопорушення, зокрема за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Відповідний законопроєкт №10379 зареєстровано в парламенті 25 грудня.

Уряд пропонує внести низку змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України.

Законопроєкт передбачає збільшення штрафів за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Так, порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку потягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ), тобто від 8500 до 17000 грн. При цьому чинна стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) передбачає штраф розміром від 30 до 50 НМДГ (510-850 грн), а в разі повторного вчинення цього правопорушення протягом року – 50-100 НМДГ (850-1700 грн).

За порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію штраф на громадян і посадових осіб пропонується передбачити в розмірі від 2000 до 5000 НМДГ (34 000 – 85 000 тис. грн). Дії, вчинені в умовах особливого періоду, спричинять накладення штрафу від 9000 до 12000 НМДГ (153 000 – 204 000 тис. грн). Чинні норми КУпАП передбачають за аналогічні правопорушення штрафи від 100 до 200 НМДГ на громадян і від 200 до 300 НМДГ на чиновників, а також за повторне правопорушення – 200-300 НМДГ (3400-5100 грн) на громадян і 300-500 НМДГ (5100-8500 грн) на посадових осіб відповідно.

Шляхом ухвалення законопроєкту №10379 Кабмін також пропонує запровадити механізм, згідно з яким протокол не складатиметься в разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, розгляд яких віднесено до територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки, якщо особа не з’являється без поважних причин або без повідомлення причин неприбуття на виклик територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки, будучи належно повідомленою про дату, час та місце виклику, і за наявності в територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки відповідної інформації про виклики.

Законопроєкт передбачає також і можливість затримувати в особливий період осіб, які порушили законодавство про оборону, військовий обов’язок і військову службу, правила воєнного обліку, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, на строк до трьох годин для складання протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – до трьох діб.

Крім того, в уряді вважають за необхідне доповнити склад такого кримінального правопорушення, як ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, ще однією ознакою – відмовою від проходження медичного огляду.