Китайські девелопери продовжать зазнавати труднощів із погашенням облігацій у 2024 році – Fitch

Київ. 26 грудня. ІНТЕРФАК-УКРАЇНА – Багато приватних китайських девелоперів, які не допустили дефолту за своїми зобов’язаннями, 2024 року і далі зазнаватимуть труднощів із виплатою боргу за облігаціями у зв’язку зі слабким попитом на первинному ринку житла, обмеженим доступом до ринків боргового капіталу і необхідністю приділяти першочергову увагу будівництву, вважає міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings.

“Ми очікуємо, що низка приватних забудовників, які не допустили дефолту за зобов’язаннями, відкладе виплату основних сум боргу за рахунок реструктуризації або навіть дефолту, оскільки банки, як і раніше, дуже вибірково підходять до схвалення нових кредитів девелоперам, незважаючи на рекомендації центрального уряду активніше кредитувати сектор”, – йдеться в повідомленні агентства.

Наступного року таким забудовникам доведеться погасити основний борг на 39,3 млрд юанів ($5,5 млрд) за юаневими облігаціями і $5,5 млрд за бондами в іноземній валюті, зазначає Fitch. У 2023 році суми до погашення становлять 34,6 млрд юанів і $3,9 млрд відповідно.

Водночас більшість державних девелоперів, які не допустили дефолту, зможуть контролювати ризики, пов’язані з погашенням боргу в короткостроковій перспективі, завдяки більш впевненим позиціям на ринку і стабільному доступу до фінансування. У 2024 році їм доведеться виплатити 328,7 млрд юанів за юаневими облігаціями і $6 млрд за бондами в іноземній валюті проти відповідно 255,1 млрд юанів і $4,9 млрд у 2023 році.

Для тих, хто допустив дефолт, можливість обслуговувати залучений на ринках капіталу борг, як і раніше, буде вельми обмеженою, пише Fitch. Однак, як показує низка нещодавніх випадків, інвестори, ймовірно, зможуть повернути невелику частину коштів за рахунок розстрочки платежів.

Зокрема, Country Garden Holdings і його китайське дочірнє підприємство в листопаді виплатили 2% основної суми боргу за чотирма випусками юаневих облігацій з відстрочкою платежів, за даними Dealing Matrix. CIFI Group також виплатила 2% відстроченої суми за юаневими бондами.

У 2024 році 16 китайських забудовників, які допустили дефолт, мають виплатити з розстрочкою 10,9 млрд юанів у вигляді основної суми боргу за юаневими облігаціями (у 2023 році – 8,5 млрд юанів).