У ЄС привітали визнання Сербією косовських реєстраційних номерів автомобілів Сербією

Київ. 26 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – ЄС вітає рішення Сербії офіційно визнати видані в Косові номерні знаки автомобілів із кодом RKS й очікує аналогічної реакції Приштини, заявив Петер Стано, прессекретар глави європейської дипломатії Жозепа Борреля.

“Це показує, що досягнення прогресу в процесі нормалізації відносин між сторонами можливе”, – написав Стано у вівторок у мережі X, назвавши рішення Белграда позитивним кроком у реалізації угоди щодо шляху до нормалізації та минулих зобов’язань щодо діалогу про свободу пересування.

За словами представника Борреля, “це також крок у правильному напрямі до поліпшення регіональної інтеграції Західних Балкан, що в загальному підсумку принесе користь громадянам регіону”.

Прессекретар зазначив, що це рішення веде до повного скасування режиму наклейок із кодами країн.

“ЄС тепер очікує, що Косово відреагує аналогічно”, – наголосив Стано.

Раніше повідомлялося, що 15 грудня термін дії сербських автомобільних номерних знаків закінчився на території Косово і Метохії. Косовська влада наприкінці листопада продовжила термін дії сербських номерів на 15 днів.

Спочатку рішення про перереєстрацію номерних знаків влада в Приштині ухвалила влітку минулого року, після чого в краї розпочалися акції протесту, які спричинили перенесення цього рішення.