Комітет турецького парламенту схвалив заявку Швеції на вступ до НАТО

Київ. 26 грудня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Комітет турецького парламенту з міжнародних справ у вівторок схвалив заявку Швеції на приєднання до НАТО, повідомляє агентство Associated Press.

Протокол про вступ Швеції до Альянсу тепер мають ухвалити Великі національні збори Туреччини. Про дату розгляду заявки всім складом парламенту поки що не повідомляють.

Після схвалення Великими національними зборами документ має підписати президент Туреччини.

Комітет розпочав розгляд питання щодо членства Швеції в Північноатлантичному альянсі 16 листопада, але потім відклав обговорення. Воно поновилося 26 грудня.

Кількома днями раніше турецький президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що розв’язання США питання щодо продажу винищувачів F-16 Туреччині й скасування Канадою ембарго на постачання зброї Анкарі можуть посприяти схваленню членства Швеції в Альянсі.

Наприкінці жовтня Ердоган передав на розгляд турецького парламенту пакет документів про ратифікацію вступу Швеції до НАТО. Водночас процедуру ратифікації ще не здійснила Угорщина. Решта країн НАТО завершила процес.

Швеція 2022 року подала заявку на вступ до НАТО. Туреччина, будучи членом Альянсу, поставила умови, які Стокгольм мав виконати, щоб Анкара ратифікувала вступ. Зокрема, Туреччина вимагала оголосити терористичними курдські організації, видати осіб, обвинувачених у тероризмі, й скасувати заборони на постачання зброї Анкарі.