Президент Туркменистину звільнив за недоліки в роботі глав Міненерго, Мінсільгоспу, "Туркменхімії" і двох регіонів

Ашгабат. 17 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА – Президент Туркменистану Сердар Бердимухамедов звільнив міністра енергетики Хаджимухаммета Реджепмірадова з посади за недоліки в роботі, новим главою відомства призначено заступника міністра енергетики Аннагельди Сапарова.

Відповідні укази опубліковано в урядовій газеті “Нейтральний Туркменистан”.

Ці рішення глава держави ухвалив під час розширеного засідання кабінету міністрів минулої п’ятниці, на якому було підбито підсумки соціально-економічного розвитку країни за 6 місяців 2023 року.

Бердимухамедов заслухав звіт Реджепмірадова, який повідомив, що за перше півріччя Міненерго виконало встановлений план на 112,8%. Темп зростання виробництва електроенергії за півроку становив 106,7%, її експорту – 107,7%.

Реджепмірадов очолював міністерство з 20 серпня 2021 року.

Також Бердимухамедов звільнив з посади міністра сільського господарства та охорони навколишнього середовища Алланура Алтієва за серйозні недоліки, допущені в роботі. Згідно з іще одним указом президента, міністерство сільського господарства та охорони довкілля розформовано і розділено на два – сільського господарства (на посаду міністра призначено Назармирата Назармірадова, раніше главу Дашогузького велаяту) і охорони довкілля (його очолив Чаригелді Бабаніязов, голова комітету Меджлісу з охорони довкілля, природокористування та агропромислового комплексу).

Президент звільнив керівника державного концерну “Туркменхімія” Ниязли Ниязлієва за недоліки в роботі. Новим головою держконцерну призначено Доврангельди Сапбаєва, який до цього обіймав посаду директора Ахалського заводу з виробництва синтетичного бензину з природного газу. Як пише газета, йому доручено активізувати роботу з виведення на повну потужність підприємств хімічної індустрії.

“Необхідно створювати нові промислові виробництва, що відповідають вимогам часу, спираючись на передові досягнення в сфері науки і сучасних технологій”, – наголосив глава держави.

Він також змінив керівників чотирьох із п’яти регіонів Туркменистану, зокрема двох – із формулюванням “за допущені в роботі серйозні недоліки”. Це глава Марійського велаяту (області) Довранберді Аннабердієв (замість нього призначено Бегенчмірата Оразова, раніше главу Марійського району Марійського велаяту) і Ахалського велаяту Язмухаммеда Гурбанова (цю посаду обійняв Ровшен Ходжагулієв, керівник району Ак бугдай Ахалського велаяту).

З посади глави Дашогузького велаяту президент звільнив Назармирата Назармірадова у зв’язку з переходом на іншу роботу (призначено Солтанмірата Солтанмірадова, керівника Бахерденського району Ахалського велаяту), від тимчасового виконання обов’язків глави Балканського велаяту звільнено Джуманазара Аннаєва (очолив область Ходжамирата Ашірмирадова, який працював до цього заступником керівника Ахалського велаяту).