Статус “Дитина війни”: Що, Хто і Як?

Під час війни росії проти України, багато дітей та дорослих стали жертвами конфлікту. Серед заходів соціального захисту в Україні існує статус “дитина війни”, який надається особам, що постраждали внаслідок збройних конфліктів. Юридичні експерти надають роз’яснення, хто має право на цей статус і як його отримати.

Українське суспільство традиційно пов’язує статус “дитина війни” з усіма війнами, і цей статус передбачено Законом України “Про соціальний захист дітей війни”. Статус гарантує державну соціальну підтримку та пільги для осіб, які мали цей статус на момент закінчення Другої світової війни.

Діти, які народилися та виросли під час збройної агресії РФ проти України, можуть отримати статус “дитина, постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів”. Право на цей статус мають особи, які на момент воєнних дій не досягли 18 років і стали жертвами фізичного, сексуального насильства, були викрадені, залучені до воєнізованих чи збройних формувань, або зазнали інших негативних впливів внаслідок конфлікту.

Отримати статус можуть законні представники, кровні родичі або вітчими та мачухи. Статус надає орган опіки та піклування за місцем проживання дитини. Заявники повинні подати згоду на обробку персональних даних та документи, що підтверджують особу дитини та їх статус.

 

Автор: Марічка Хижа

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *